Landshövding Lena Sommestad, Anna Carlstedt, nationell samordnare mot Våldsbejakande extremism och Niklas Nordgren, beredskapsdirektör.
Landshövding Lena Sommestad, Anna Carlstedt, nationell samordnare mot Våldsbejakande extremism och Niklas Nordgren, beredskapsdirektör. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.

De jobbar förebyggande mot våldsbejakande extremism

3:42 min

Idag samlar Länsstyrelsen till ett kunskapsseminarium om våldsbejakande extremism. Där diskuteras hur extremismen ska förebyggas och hur demokratin ska stärkas.

På seminariet deltar den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, tillsammans med representanter från socialtjänsten, från skolan, de religiösa samfunden och från polisen.

50 personer från länets kommuner diskuterar hur extremismen ska förebyggas och hur demokratin ska stärkas. Då får de pröva konkreta scenarier, förklarar Anna Carlstedt. 

– Ett scenario som fick en skrämmande aktualitet var när vi hörde om branden i en moské i Örebro. Så ett scenario vi jobbar med är om något liknande skulle ske i Halland, berättar Anna Carlstedt. 

Då handlar det om att fundera kring hur man hade kunnat undvika situationen, vad man ska göra om en sådan situation uppstår och vad man ska göra för att det inte ska hända igen.

– Ett annat scenario är från skolans värld, vad man gör om en högerextremistisk våldsbejakande grupp sprider oro på en skola, som kanske leder till brott, säger Anna Carlstedt.

Therese Wallgren är Halmstads kommuns samordnare, och hon menar att om man tänkt ett varv innan, är det lättare att hantera en sådan situation om den dyker upp. Hon vill gärna se mer resurser för förebyggande jobb mot våldsbejakande extremism. 

– Det kan behövas mer resurser till att lyfta kunskapsnivåerna hos personalen och att öka samverkan, säger hon. 

Anna Carlstedt håller med, och tillägger att det även är viktigt att lagstiftningen hänger med. Hon poängterar att rädslan inte ska få styra, och vill se ett öppet Sverige med medmänsklighet, civilkurage och mångfald.

– Vi ska inte låta rädslan styra hur samhället ser ut. Nu gäller det att visa medmänsklighet och värna demokratin, även om vi är rädda och oroliga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".