Christina Östergren och bitar av plastgranulat.
Delar av juteplantan går att använda till material i exempelvis bilinredning. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Världens barn Halland 2017

Jute ska lyfta människor ur fattigdom

1:59 min

Med hjälp av råvaran jute kan miljontals människor i Bangladesh resa sig ur fattigdom. Christina Östergren från Särö utvecklar nya produkter med juteplantan som bas.

Christina Östergren driver ett företag med jute som grund i affärsidén. Jute är nämligen det mest hållbara materialet i världen, enligt henne. 

 – Det handlar om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet och jute är framträdande på alla de tre punkterna, säger Christina Östergren.

För henne var jute något som man gjorde säckar och rep av förr i tiden, och kanske hade man det på väggen som tapet på 60- och 70-talen. Men på senare år har hon insett att fibern och övriga delar av juteplantan går att använda inom en rad olika områden.

Det handlar bland annat om material som går att använda till inredning i bilar och material som ersätter plast och trä inom förpacknings- och byggindustrin.

I Bangladesh är över 50 miljoner människor beroende av juteindustrin, men det är svårt att få tillräckligt betalt för juten, och det är därför Christina Östergren tror att nya produkter av jute kommer att leda till att fler reser sig ur fattigdom.

– Kan vi höja deras löner genom att det de producerar får ett annat värde i näringskedjan så kommer vi att göra det bättre, säger Christina Östergren.

Tanken är alltså att förädling till stor del ska ske i Bangladesh.

– Landet är på väg upp. De sitter i mitten på en marknad av tre miljarder människor. Så rent ekonomiskt borde det vara bra för världen att sätta produktionen där, ur alla synvinklar.

Mer om Världens Barn Halland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".