Linda Törner i Halmstad är grundare av det kvinnliga nätverket WOW, som står för Women on Wednesday.
Linda Törner i Halmstad är grundare av det kvinnliga nätverket WOW, som står för Women on Wednesday. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Hon skapade en mötesplats för kvinnor

3:49 min

2013 grundade Linda Törner "Wow" – Women on Wednesdays, för att skapa en mötesplats för kvinnor som aldrig annars hade träffats.

– Tanken var att vi skulle bli mötesplatsen för kvinnor som annars aldrig hade träffats. Vi har inte så många naturliga mötesplatser för oss som bor och är etablerade i Sverige och Halmstad och de som kommer som nya hit, säger Linda Törner. 

Hon upplevde att möten mellan kvinnor från olika länder och kulturer aldrig blev av, och därför tog hon saken i egna händer.

– När våra barn var små träffade vi aldrig familjer med bakgrund från andra länder, och från utsatta områden. Och eftersom jag visste att de fanns sökte jag upp familjer och sökte upp kvinnor. Av alla jag träffade, oavsett hur länge de varit i Sverige, hade de en sak gemensamt: de kände inte en enda svensk! Då bestämde jag mig för att starta Wow. 

Wow blev den där mötesplatsen, och har varit det sedan februari 2013. Kvinnorna träffas en onsdag i månaden, äter lunch och lär känna varandra. Grundtanken var att ta bort fördomarna som finns från båda hållen. 

Vi ska lära oss av varandras historia, för vi har ju alla en bra historia att berätta. Alla, både svenska kvinnor och invandrarkvinnor, skulle berätta om sin bakgrund, saker man är bra på, viktiga händelser i livet och drömmar.

Hon la snabbt märke till att alla invandrarkvinnorna hade en dröm om ett arbete. Och då började Linda Törner engagera sig för att försöka hjälpa kvinnorna och deras familjer att få jobb. 

Sedan Wow startades 2013 har mycket hänt. Bland annat har konceptet vidareutvecklats, och nu finns även ett systerprogram. 

– Det gick ett år och då började framför allt mina svenska kvinnor tycka att vi kunde göra mer. Det är många som till exempel inte pratar bra svenska, och då startade vi ett systerprogram, där man parar ihop sig två och två, för att lära känna varandra bättre och dra nytta av varandras kontaktnät. 

Av systerprogrammet har det skapats många relationer, berättar Linda Törner.

– Det är mycket fina vänskaper och mycket positivt som hänt genom systerprogrammet, hjälp med att hitta bostad och utveckla språket. Men också en insikt i varandras värderingar och hur man lever här och i andra länder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".