Mari-Louise Wernersson (C)
Mari-Louise Wernersson (C). Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Wernersson (C) kritisk: Svensson (S) är desperat

3:23 min

Det stormar i Falkenberg efter beslutet att avsätta skolchefen. Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) går till attack sedan oppositionsrådet Per Svensson (S) backat.

– Jag förstår att Per Svensson är desperat. Han har stått vid min sida och tagit samma beslut i tre veckor och sedan har han gjort en omvändning på 180 grader. Jag är mycket förvånad, säger Mari-Louise Wernersson.

Läs mer: Svensson (S) ångrar att skolchefen blev avsatt

– Det är svårt att ta sådana beslut, och under den tiden vi förberedde det frågade jag också Per Svensson: Känner du att du har allt underlag för att ta detta beslutet?

Han är ju oppositionsråd och har aldrig tagit ett tufft beslut. Men det har jag gjort flera gånger, och vet att det kan blåsa ordentligt. Han var inte beredd på det eller mogen för det.

I efterhand är Per Svensson självkritisk och tycker att beslutet att avsätta Falkenbergs skolchef var dåligt understött och att uppgifterna som fanns inte var tillräckliga. Men Mari-Louise Wernersson håller inte med, och säger att det är arbetsmiljöskäl, på grund av skolchefens ledarskap, som är skälet till uppsägningen. 

– Jag står för detta beslutet, säger hon. 

Hur ser du på Per Svenssons agerande? 

– Jag tycker det är högst anmärkningsvärt. När man tar sådana beslut får man också vara beredd på att stå för det. Han har haft möjlighet att påverka beslutet och stått för det i tre veckor. Sen gör han en helomvändning vilket är helt makalöst. Han tar inte ansvar. 

Per Svensson säger att han ångrar beslutet att avsätta skolchefen Frostlund, men det gör inte Mari-Louise Wernersson.

Kommer Frostlund att få komma tillbaka? 

– Nej, Frostlund är uppsagd, och det har vi ett avtal på. 

Även Moderaternas fullmäktigegrupp i Falkenberg är kritisk mot att Wernersson och Svensson kom överens om att avskeda skolchefen och att Wernersson därefter fattat det formella beslutet på egen hand. Enligt Moderaterna ska sådana beslut fattas av hela kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".