Ulrika Granfors, fastighetschef på Kungsbacka kommun. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Ulrika Granfors, fastighetschef i Kungsbacka. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Fastighetschef: Tar flera år rätta till skolbrister

4:56 min

Det blir ingen ny skola på många år - men de mest akuta bristerna ska rättas till med start så snart som möjligt. Det beskedet gav Kungsbackas fastighetschef Ulrika Granfors till föräldrarna vid ett möte på Iseråsskolan på onsdagskvällen.

Skolan har fått en lång rad anmärkningar vid olika inspektioner - det har handlat om problem med torr luft, dålig ventilation och man har också hittat både mögel och musbajs.

Men någon stor renovering eller nybygge blir det inte.

– Vi har många olika behov i kommunen och behöver prioritera mellan olika investeringar, säger Ulrika Granfors. Mitt mål var att skapa förståelse för varför vi inte kan bygga allt nytt som vi vill.

Planen nu är att sätta igång en stor inventering av alla skol- och förskolelokaler i Onsalaområdet. En sådan utredning kan ta 3-4 månader, och den ska sedan fungera som beslutsunderlag för kommande satsningar.

Samtidigt måste något göras snabbt åt bristerna i Iseråsskolan.

– På kort sikt kommer att vi genomföra ett antal åtgärder. Det förstår alla att vi måste göra, det måste ju vara verksamhet i sex-sju år till, betonar Ulrika Granfors.

Ventilation och omdisponeringar så att de de bästa lokalerna utnyttjas mer är särskilt angelägna områden, enligt fastighetschefen.

– Inom ett par veckor kommer vi att ha ett beslut på vad vi ska göra. Sedan kommer vi att börja omedelbart. Men allt görs inte 2017, vi lägger upp det på några års sikt att göra en lyftning.

Hur reagerade föräldrarna?

– Jag tyckte att det var en bra förståelse från deras sida för hur vi har prioriterat, säger Ulrika Granfors.

– Vi har en lång lista på ungefär 100 lokalbehov i kommunen. En ny simhall är ett sådant behov. Den satsningen kommer vi att göra, och den kommer vi att låna pengar till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".