Nerbränt förråd vid Gullvivans öppna förskola i Falkenberg
1 av 2
Bobbo Affelin var hela vägen uppe i Skövde och hämtade leksaker efter att förskolans uteförråd brann upp i mitten av september. Enligt Lotta Tillman och Hanan Harouky är många av barnen för unga för att förstår vad som hänt. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Öppna Förskolan i Sloalyckan
2 av 2
Öppna förskolor är mötesplatser där vem som helt kan komma med sina barn och träffa andra föräldrar samtidigt som barnen får lekkamrater. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.

Samlar in leksaker efter brand på förskola

2:09 min

Ett förråd för uteleksaker brann upp vid Gullvivans öppna förskola i Falkenberg. Branden var en av flera skadegörelser som drabbat förskolan och nu har en insamling av leksaker startats.

Det var ju en massa stolar, bollar och allt möjligt. Även grillen, man kan ju tycka att den ska klara sig, men den brann upp också.

Sedan Bobbo Affelin startade en pappagrupp i augusti kommer han och två till tre andra pappor nästan dagligen med sina barn till Gullvivans förskola i Sloalyckan.

Men en morgon i september möttes han av en askhög där utomhusförrådet brukade stå.

– Så vi fick gå in direkt, för det var inget som min dotter på 16 månader ska vara kring, säger han.

Nu har pappagruppen och förskolan dragit igång en insamling så förskolan kan få leksaker till barnen.

– Det har la gått hyfsat, säger Bobbo Affelin.

Branden polisanmäldes men lades ner på grund av bristande bevismaterial. Men på förskolan råder det ändå full aktivitet. Barnen är för små för att förstå vad som hänt, men mammor som hänger på förskolan oroas av händelsen. En av dem är Hanan Harouky som är uppvuxen i området.

– Man blir ju otrygg i själva området för man tänker ju "vilka människor är det som finns här?" och då vill man självklart veta vad kan göra för att få stopp på det, för detta är ju inte första gången som de kommer hit och förstör, säger hon.

Hanan Harouky berättar att hon aldrig skulle vilja flytta tillbaka hit, då hon tycker att området är stökigt. Men hon trivs bra på förskolan och kommer hit när hon har ledigt med sina barn.

Lotta Tillman har arbetat på förskolan i 18 år.

– Jag tror inte det är riktat mot öppna förskolan. Utan jag tror att det rör sig om ett större samhällsproblem, säger hon.

Trots skadegörelsen så menar Lotta Tillman att reaktioner efter branden visat på en solidaritet i området.

– Väldigt många har hört av sig och kommit hit och skänkt lite cyklar och allt möjligt. Så lite ljus i allt elände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".