Hamza Yalcins sambo Seda
Hamza Yalcins sambo Seda Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.
Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

Sambon Seda om att Yalcin släpps: Ett steg framåt

2:17 min

Beskedet om att Hamza Yalcin släpps ur spanskt fängelse glädjer sambon Seda. Men risken för utlämning till Turkiet finns kvar, säger hon.

 – Det känns jättebra att han inte ska sitta i fängelse längre, jag är jätteglad för det, säger hon.

Även om den svensk-turkiske författaren och halmstadbon Hamza Yalcin nu släpps ur fängelset i Barcelona där han suttit sen cirka två månader, blir han inte helt frigiven. Han måste fortfarande befinna sig i Spanien i väntan på ett slutgiltigt beslut om han kommer att lämnas ut till Turkiet.

Seda har ännu inte hunnit prata med honom, och inte heller hans advokat. Först efter att hon fått kontakt vet hon om hon kommer att kunna åka till Spanien.

Det är fortfarande en process tills att han blir helt frigiven, vad tänker du kring det?

– Vi hoppas att han kan bli fri, men det är ett bra sätt för oss och jag hoppas det kan bli bra för honom.

Tiden sen Hamza Yalcin greps har varit jobbig, berättar Seda. Hon är tacksam över engagemanget för sambons frigivning, men hade velat se ännu mer påtryckningar.

– Vi hoppade ett steg framåt, men de har inte bestämt ännu. Han måste fortfarande stanna i Spanien. Det är en stor risk fortfarande att han blir utlämnad till Turkiet, säger hon.

Relaterat

Mer om Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".