Aktern på det panamaflaggade lastfartyget Whiskey Trio.
Arkivbild. Fartyget Whiskey Trio som låg i Varbergs hamn i början av 2016 hade explosiva varor. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Startar grupp mot vapenexport i Varberg

1:23 min

Bort med vapenexporten från Varbergs hamn. Det vill ett nytt nätverk i Varberg göra till valfråga inför 2018.

– Ofta hamnar vapnen på båda sidor och orsakar ett mänskligt lidande, förstör natur och så vidare. Här tycker vi att kommunen borde kunna sätta ner foten och bli en fredskommun, säger Ulf Norenius som representerar nätverket VVVV, Varberg våga vägra vapenexport.

Nätverket består av enskilda personer som vill ta avstånd från vapenexporten i hamnen. Och målet med det nystartade nätverket är tydligt.

– Det här är en kampanj som har ett klart mål, nämligen valet 2018. Vi försöker få kommunfullmäktige, det högsta beslutande organet att sätta stopp för export från Varbergs hamn. Vi hoppas att den politiska viljan finns där, säger Ulf Norenius.

Varbergs kommunalråd Jana Nilsson (S), menar att det inte är troligt att stoppa vapenexporten från Varbergs hamn, eftersom frågan inte avgörs på kommunnivå. Han är dock medveten om att det går att påverka lokalt kring vad som exporteras och importeras till hamnen.

Ulf Norenius från Varberg våga vägra vapenexport vill se beslut, oavsett om de fattas lokalt eller nationellt.

– En möjlighet är att det hela flyttas till ett annat ställe. Den andra möjligheten är att staten pekar med hela handen och då får man diskutera den kommunala självbestämmanderätten och var ansvar för olika beslut ska ligga – på stad-, kommun- eller individnivå, säger Ulf Norenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".