Hamza Yalcin.
Halmstadbon Hamzad Yalcin släpps från fängelset i Barcelona. Foto: Privat.
Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

Svenska PEN: "En skandal att Hamza Yalcin greps"

2:52 min

Författarorganisationen Svenska PEN gläds åt beskedet att den halländska författaren och journalisten Hamza Yalcin tillfälligt släpps.

I drygt två månader har författaren Hamza Yalcin suttit frihetsberövad i Barcelona efter att han anklagats av Turkiet för att ha begått terrorhandlingar. Yalcin har en längre tid varit öppen med sin kritik mot Turkiet president Recep Tayyip Erdoğan.

Författarorganisationen Svenska PEN, som bland annat delar ut  det så kallade Tucholsky-priset till författare som lever i exil eller under hot, gläds åt beskedet.

– Jag är glad för hans skull och för hans sambo Sedas skull. Men vi vet ju fortfarande inte riktigt vad som kommer att hända men vi är väldigt glada för denna respit i fångenskapen för en människa som har blivit gripen på sin semester på väldigt oklara grunder, säger Elisabeth Åsbrink hos Svenska PEN.

Vad tror du kommer hända framöver här?

– Jag kan tyvärr inte säga något om det. Turkiet är oförutsägbart. Den här spanska domstolen har agerat med information som vi inte har kännedom om så just nu är det svårt att se vad som ska hända men det är naturligtvis väldigt skönt att veta att han släpps ut ur fängelset. Han har inte begått något brott och inga hållbara bevis har presenterats, säger Elisabeth Åsbrink och fortsätter: 

– I Turkiet hotas han med minst 22 års fängelse så vi hoppas att han kommer hem så fort som möjligt och räknar med att den svenska regeringen nu sätter in allt vad de har för att få hem honom.

Vad tycker du om att han frihetsberövades från början?

– Det är en skandal på flera nivåer. Att Interpol låter Turkiet göra efterlysningar på politisk grund strider mot deras stadgar ska inte ske. Att spanska myndigheter sedan griper någon när man vet att Turkiet använder Interpol av politiska skäl ska inte heller ske och att en människa sitter fängslad så lång tid som han suttit nu på så lösa grunder är en skandal.

Vi vet att Erdogan vill provocera EU och få dem att avbryta förhandlingarna så att han sedan i lugn och ro kan gå till Ryssland och Kina och sedan skylla det på EU. Det är meningen med de här väldigt provocerande gripandena och ageranden överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".