Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oscar Norberg, förskollärare i Halmstad.
Oscar Norberg, förskollärare i Halmstad. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.
Han startade ett nätverk för manliga förskollärare
3:59 min

Oscar Norberg startade ett nätverk för män som studerar för att bli förskollärare. Där pratar de om oron och pressen de känner inför att jobba som förskollärare.

Få män söker sig till Hallands förskollärarutbildningar. Debattören och läraren Mats Olsson tror att många män väljer bort att jobba på förskolor på grund av synen på maskulinitet i samhället – och vad män uppmuntras att göra. Men han tror också bristen på män handlar om att förskolan är en ganska sluten värld som inte är helt öppen.

Oscar Norberg, som är förskollärare i Halmstad, som även leder ett nätverk för manliga studenter på Halmstad Högskola, tycker att Mats Olsson har en poäng i sitt resonemang. 

– Till viss del har han rätt. Det är rätt stor press på männen ute på förskolorna. Man ska vara manlig och spela fotboll och vara snickaren som fixar och donar. Samtidigt har man ett öga på sig, som en kvinnlig förskollärare inte har, säger han. 

Han har startat ett nätverk för manliga studenter på Halmstad Högskola.

– Vi började med det när jag läste på högskolan. Vi samlade alla killar som läste för att bli förskollärare och vi pratade om oron och saker som vi stött på när vi var ute på förskolorna under utbildningen. 

Oscar Norberg har flera tips på vad manliga förskollärare kan tänka på, om man jobbar ensam som manlig förskollärare.

– Var öppen med den man är. Prata, och var inte den som gömmer sig och är tystlåten i ett hörn, för det är då misstankarna kommer. Man är framåt, och pratar med föräldrar och barn. Jag hade som mål att när föräldrarna kom, gick jag alltid fram och hälsar så de vet vem jag är. Det tror jag är viktigt, för då släpps oron. 

Varför är det viktigt att få in män till förskolorna? 

– Det finns flera anledningar. Det är viktigt för arbetslaget, att det kommer andra idéer som inte hade kommit annars. Det är viktigt för barnen, för de som inte har en manlig förebild. På alla arbetsplatser behövs en jämvikt mellan män och kvinnor för det blir en bättre och mer intressant arbetsplats när det är jämvikt mellan män och kvinnor. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".