Margot Wallström och Hamza Yalcin
Margot Wallström och Hamza Yalcin Foto: Tina Magnergård-Bjers/TT och Privat
Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

Hamza Yalcin utlämnas inte till Turkiet

1:58 min

Den svensk-turkiske halmstadförfattaren Hamza Yalcin släpps fri.

Det meddelar Spaniens justitiedepartement, vilket bekräftas av svenska utrikesdepartementet, UD.

Under gårdagen kom beskedet att Hamza Yalcin släpps ur spanskt fängelse, men att han fortfarande var tvungen att befinna sig på spansk mark i väntan på ett slutgiltigt besked om att utlämnas till Turkiet. Nu är han alltså helt fri att resa.

Halmstadförfattaren har suttit fängslad i cirka två månader. Han greps på flygplatsen i Barcelona misstänkt för terrorbrott efter att ha skrivit kritiska texter om Turkiets president Tayyip Erdogan. Turkiet hade utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol och han har därefter suttit i spanskt fängelse.

Utrikesminister Margot Wallström skriver i ett pressmeddelande att hon välkomnar det spanska beslutet.

Hon skriver vidare att Sverige har jobbat intensivt med fallet och att de varit tydliga med att en "skyndsam och rättssäker prövning varit nödvändig", något som även bekräftas av Patric Nilsson, kansliråd på UD.

– När det gäller den delen med internationell efterlysning och från Turkiets sida använda Interpol på det här sättet rent generellt, så står det klart och tydligt i Interpols egna stadgar att Interpol inte får användas om det finns grund för politiska motiv i en efterlysning, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".