Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

Yalcin: Tänker omedelbart åka till Halmstad

2:52 min

"Jag tänkte att den största sannolikheten var att skickas till Turkiet" säger Halmstadförfattaren Hamza Yalcin om tiden i fängelset.

Under fredagen kom beskedet att han inte kommer att utlämnas till Turkiet.

– Det känns mycket bra, säger han. Det finns några myndighetsgrejer att göra först, men hoppas det händer på måndag och sen tänker jag omedelbart åka hem till Halmstad.

I två månader har han suttit fängslad i Spanien, efter att ha gripits på flygplasten i Barcelona. Turkiet hade utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol där de anklagade honom för terrorhandlingar mot landet. Hamza Yalcin har tidigare uttryckt sig kritisk mot Turkiets president.

– Jag tänkte att den största sannolikheten var att skickas till Turkiet. Jag har kanske fel, men det var tanken som dominerade.

– Sen tänkte jag också att min värld är inte fängslad. Jag hade helt andra tankar och förhoppningar som inte var i fängelse, och då kunde jag kämpa vidare.

Hur mycket av folks engagemang kring ditt frisläppande har du känt till?

– Jag visste att folk, mina vänner – bekanta och obekanta – försökte hjälpa mig. Det är inte första gången jag har fått solidaritet från det svenska folket.

 Vad ska du göra när du kommer hem till Halmstad?

– Jag ska gå först, gå och gå. Sen se folk, se platserna, Tylösand, Östra stranden, centrum. Känna friheten och gemenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista