Emilie Dimitrakopoulou Sahlén.
1 av 3
I helgen har barnteatern Telemakos premiär på Laholms teater. Skådespelare Emilie Dimitrakopoulou Sahlén är Telemakos.
Skådespelare Emilie Dimitrakopoulou Sahlén spelar Telemakos i föreställningen med samma namn.
2 av 3
Skådespelare Emilie Dimitrakopoulou Sahlén spelar Telemakos i föreställningen med samma namn. Foto: Sandra Killgren/ Sveriges Radio.
Regissör Petter Heldt
3 av 3
Petter Heldt regisserar skolföreställningen som är en är en fri nytolkning av Odysséen. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Grekiskt epos blir barnteater i Laholm

3:36 min

 I helgen har barnteatern Telemakos premiär på Laholms teater.

Det är Teater Halland som sätter upp skolföreställningen Telemakos som riktar sig till barn i åldrarna 4-7 år.

Den offentliga premiären är på lördag men redan i dag kom barn, och även en del vuxna, till teatern i Laholm för att se smygstarten. Regissör Petter Heldt var nöjd efteråt.

– Vi har fyra- och femåringar här i dag. De är ju så små men det kändes som att de lyssnade och var med och skrattade, säger han.

Hur skiljer det sig att regissera för barn jämfört med vuxna?

– Inte mer än att människor är lite mindre, man förbereder och arbetar lika noggrant och försöker göra sitt bästa.

Det är klart att tilltalet måste stämma beroende på hur gamla barnen är. Man måste välja ämnen och pjäser efter ålder så att de förstår.

Teaterföreställningen är en fri nytolkning av Odysséen där den något yngre publiken får följa Odysséens fru Penelope och dotter Telemakos väntan på att han ska komma hem efter sina äventyr till havs.

Skådespelare Emilie Dimitrakopoulou Sahlén spelar Telemakos. Hon ser många fördelar med att skådespela för barn.

– Barn ger ofta direkt respons, tycker de att det är tråkigt så märker man det på dem och tycker de att det är roligt så märker man det också. 

– Jag tycker väldigt mycket om att publikkontakten är direkt. Vuxna kan ofta vara artiga, oavsett vad de tycker så sitter de still och är tysta, jag gillar att med barn så känner man direkt hur det landar.

Tanken med skolföreställningen är att den ska blanda både lättsamhet och allvar. Den handlar om när tiden står still och när fantasin och leken blir vägen till att klara av verkligheten runtomkring.

– Det handlar om längtan och vad gör av det. Jag tycker det är viktigt att det finns mycket att tänka på. Föreställningen är ju rolig men den har också ett djup som jag inte alltid ser i föreställningar för barn, säger Emilie Dimitrakopoulou Sahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".