Maria Bard
Maria Bard på plats i Kongo Foto: Maria Bard/Sveriges Radio
Världens Barn Halland 2017

Politisk konflikt i Kongo drabbar de fattiga

2:55 min

Kongo är ett av världens rikaste länder om man räknar in naturtillgångar. Samtidigt har de en av världens fattigaste befolkningar.

Insamlingen till Världens barn pågår i detta nu och som vanligt är det flera olika länder som vi uppmärksammar och ett av dem är Kongo.

Maria Bard jobbar för en av organisationerna som får ta del av pengarna som samlas in till Världens barn i år, det är organisationen PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete.

Kongo är ett av världens rikaste länder om man räknar in naturtillgångar. Samtidigt har de en av världens fattigaste befolkningar. Maria Bard på PMU säger att det finns flera olika anledningar till att det är så.

– Kongo har en kolonial historia som har utarmat befolkningen, men också en diktator som utnyttjade landets resurser och skapade ett söndrat samhälle, säger Maria Bard.

Det har också varit en konflikt i landet som brutit ner samhällsstrukturen vilket har lett till korruption och ett bristfälligt rättssystem. 

– Man kan till exempel begå en våldtäkt och inte bli ställd inför rätta och betala sig ur den vilket gett en ökning bland civila i sexuellt våld.

Idag är det inte en öppen konflikt utan snarare en politisk konflikt säger Maria Bard.

– Det var en president som skulle lämna ifrån sig makten förra året, men vägrade göra det. Det skulle bli val i år, men det har han lyckats slippa undan.

Mer om Världens Barn Halland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".