Andreas Stefansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén.
Andreas Stefansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio
Världens barn Halland 2017

Världens barn hjälper utsatta barn i Afghanistan

2:49 min

SAK (Svenska Afghanistankommittén) kommer använda pengarna till att hjälpa barn med funktionsvariationer, säger Andreas Stefansson generalsekreterare för SAK.

Insamlingen till Världens barn pågår i detta nu och som vanligt är det flera olika länder som vi uppmärksammar och ett av dem är Afghanistan.

Andreas Stefansson jobbar för en av organisationerna, SAK, som tar del av pengarna som samlas in. SAK jobbar med att stödja Afghanistans utveckling och hjälpa människors möjlighet att få makt över sitt egna liv.

– Barnen är väldigt utsatta, inte bara av konflikten och kriget men också av fattigdom. Afghanistan är fortfarande ett av de fattigaste och farligaste länderna, säger Andreas Stefansson.

I år tänker SAK hjälpa barn med funktionsvariationer men Afghanistan har fått hjälp av Världens barn tidigare.

– En by drabbades väldigt hårt för 20 år sedan och då bestämde vi oss för att bygga en skola där, säger Andreas Stefansson och fortsätter:

– Vi återbesökte den här skolan och upptäckte att skolan har dubbelt så många elever som skolan byggdes för. 

Många i byn har nu läs- och skrivkunnighet och kan hjälpa till med både byns och landets utveckling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".