Johan Rosenlind i svart tshirt bland mikrofoner i en radiostudio
Johan Rosenlind, medskapare av SVT:s Vår tid är nu. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio

Johans erfarenheter från krogbranschen blev dramaserie

3:00 min

Johan Rosenlind är en av skaparna bakom SVT:s nya dramaserie Vår tid är nu som har premiär i kväll klockan åtta.

Efter flera år av inspelningar, som började redan 2012 , är det dags för Vår tid är nu att visas. Med en restaurang på Karlaplan i Stockholm som nav och universum vävs en tidshistoria upp tillsammans med en rad olika karaktärer. Det handlar om familjen Löwander som driver den anrika restaurangen Djurgårdskällaren, och dess personal.

Detta universum har lånat idéer och drag från skaparen Johan Rosenlinds år inom krogbranschen i Stockholm under 1970- och 1980-talet på krogar och inneställen såsom Vickan, Alexandra och Börsen.

– Det handlar om vanligt drama; kärlek, död, giftermål, missfall. Precis som i klassiskt drama, säger Johan Rosenlind.

Det ovanliga är att man redan har spelat in två säsonger av serien och det finns planer för en tredje. Första säsongen spänner över tiden 1945 till 1950 och andra säsongen tar vid 1955 då man tar bort motboken.

– Vi har just nu satt i gång ett utvecklingsprojekt för en tredje säsong. Och är det så att det blir bra tittarsiffror får vi fortsätta att skriva manus för en tredje säsong.

Och Johan Rosenlind kommer själv sitta vid TV:n ikväll och se serien.

– Jag kommer givetvis sitta och titta på det ikväll, det är väldigt speciellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".