Europeiska dyslexiveckan har startat

4:49 min

Europeiska Dyslexiveckan är igång och på Varbergs stadsbibliotek blir det allt från öppet hus till föreläsningar och boktips.

Fredrika Sjöberg, som håller i dyslexiveckan på Varberg stadsbibliotek, visar en utskriven text där bokstäverna har kladdats ihop.

– Det är nästan som att jag tagit på mig någon annans glasögon, men det står: ”Den här texten handlar om hur en elev med läs- och skrivsvårigheter så kallad dyslexi kan uppfatta bokstäverna i en löpande text”, säger Fredrika Sjöberg.

Varför arrangeras den här veckan?

– Den arrangeras i hela Europa och på torsdag är det världsdyslexidagen och då kommer vi att uppmärksamma det med bokfika där man kan få boktips, och alla dessa boktips finns att lyssna på i Legimus, säger Fredrika Sjöberg.  


Legimus är en app som gör det möjligt för dyslektiker att hänga med i texten och höra den samtidigt. På en av montrarna ligger flera olika sorters böcker som Alla kan lära sig läsa och skriva och Dyslexi från teori till praktik.

Hur vanligt är dyslexi bland yngre?

– Ungefär fem procent av den svenska befolkningen har dyslexi, men många tycker det är jobbigt och väljer därför att inte gå ut med sin dyslexi, säger Fredrika Sjöberg.

Tror du att de som tycker det är tråkigt att läsa ibland säger att det beror på dyslexi?

– Det kanske man kan göra, men jag tror inte det är särskilt vanligt, och många får en utredning för att få sin dyslexi diagnos. Så jag tror inte det är så vanligt att man hittar på det, säger Fredrika Sjöberg.


I dyslexiböckerna som ligger på ett av monterborden är bokstäverna stora, och pappret är gult.

– Färgerna gult, rött eller lite blått på pappret ska tydligen hjälpa och bokstäverna är väldigt luftiga och en ordlista längst ner på varje sida, säger Fredrika Sjöberg.