Ett ljus i en kyrklokal. Bredvid tar en kvinna av en vigselring.
Sten Elmberg föreslår att en skilsmässoceremoni ska införas. Foto: Gorm Kallestad/TT.

Prostens förslag: En ceremoni vid skilsmässa

3:59 min

Fältprosten Sten Elmberg har lämnat in ett förslag till kyrkomötet i Uppsala: att införa en särskild ceremoni vid skilsmässa.

Sten Elmberg är fältprost och ansvarig för all militär själavård i Sverige och har tidigare varit sjukhuspräst i 20 år. Nu kommer han med förslaget att man ska införa en skilsmässoceremoni. 

Jag tänker att det inte ska jämställas med en vigsel eller att det är en skilsmässogudstjänst. 

– Det är snarare så att jag har mött så många människor som känner sig lämnade. Då tänker jag att kyrkan kan ta sig an de människorna, naturligtvis prata med dem och lyssna till dem. Man kanske gör något särskilt. Man tänder ett ljus i kyrkan och pratar om att livet får en annan väg. 

Det ska alltså inte vara ett firande utan en hjälp på vägen? 

– Precis. I kyrkan har vi både gudstjänster med mycket glädje men vi har också begravningar och minnesstunder. Då tycker jag detta också är ett sätt där man får möta människorna, och bjuda in dem så kan kyrkan hitta en väg så man får en annan livssyn i det här svåra. 

Men är inte detta att frångå äktenskapet? 

– Jag menar att själva beslutet att inte fortsätta äktenskapet gör ju parterna. Jag tycker alltid det är viktigt att kyrkan ser till människorna och finns ute i samhället; sjukhus, fängelse, försvaret, polisen överallt. Och även i denna situationen är det viktigt att möta människorna! 

Sten Elmberg har en tanke om att ceremonin kan innehålla några strategiska steg, att man kanske går tillsammans i kyrkan – eller att kyrkan på något annat sätt hjälper de som skiljer sig så de kan starta en ny livsvandring. 

Och Sten Elmberg har fått många reaktioner på sin motion.

– Väldigt många medier har ringt, och det är spännande! Och kollegor inom kyrkan har också varit positiva, för vi har pratat mycket om det. 

Förslaget är sprunget ur att en vän till Sten Elmberg blev lämnad, och frågade om inte kyrkan hade något som kunde hjälpa människor i den situationen. 

Sten Elmberg vågar inte hoppas att motionen går igenom men menar att det är ett bra sätt att aktualisera frågan. 

– Vi vet att 100 000 gifter sig varje år och 50 000 skiljer sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".