Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mats Palmgren, chef för polisområde Halland. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Mats Palmgren, chef för polisområde Halland. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Lyssna
3:18 min

Polischefen: Svårare att utreda unga brottslingar

Publicerat tisdag 3 oktober 2017 kl 18.00

Riksåklagaren vill skydda unga misstänkta - men för polisen blir det tuffare att lösa brott som begås på kvällar och helger.

På senare tid har Riksåklagaren (RÅ) kommit med två direktiv som ska värna rättssäkerheten för misstänkta brottslingar som är under 18 år.

Det ena direktivet säger att en ung misstänkt måste ha en försvarsadvokat vid sin sida under hela utredningen. Det omfattar också förhör som sker snabbt om den unge gripits på bar gärning.

– Vi har inget emot direktiven men det finns inte alltid försvarare att tillgå. Dagtid är en sak, men brott sker också efter kontorstid och det finns inget system som gör att man kan nå jourhavande advokat, säger Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland.

Om det inte går att få tag i en försvarare måste polisen låta den unge misstänkte gå.

– Alla som gjort någon form av utredning vet att de inledande åtgärderna är avgörande för resultatet, säger Mats Palmgren som önskar ett joursystem för försvarsadvokaterna.

Riksåklagarens andra direktiv gör det svårare att frihetsberöva en ung misstänkt även om en försvarare är på plats. Enligt direktivet ska rättsväsendet ta hänsyn till den straffrabatt som domstolen väntas ge en ung brottsling vid en fällande dom.

Det innebär att en tonåring som begår ett rån skulle få ett så lågt straff att det inte är motiverat med ett frihetsberövande under utredningen. Då blir det enklare för den misstänkta att skaffa undan bevis och prata ihop sig med andra.

– Jag tror att det är viktigt att komma till ett avslut. Det kan bli avstamp till en annan typ av liv. Ser man till de ungas bästa så är det inte nödvändigtvis bäst att det inte går att utreda, det kan till och med vara så att det är en del av en helande process, säger Mats Palmgren. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".