Fabio Ishaq
Fabio Ishaq, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad är emot byggandet av en ny moské. Foto: Pressbild/BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Ishaq (SD) vill stoppa moskébygge

Sverigedemokraten Fabio Ishaq siktar på en folkomröstning om inte domstolen stoppar det planerade moskébygget i Halmstad, skriver  Hallandsposten.

Beslutet att bygga en ny moské i Halmstad har följts av flera överklaganden.

Ett av dem kommer från Fabio Ishaq, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad, tillsammans med tre av hans lokala partivänner.

Ishaq säger till Hallandsposten att de har fått in över 700 underskrifter som lämnats in till domstol där de överklagar beslutet. Han säger dock att överklagan inte är kopplad till partipolitik utan drivs av folk med olika politiska åsikter.

Om domstolen inte stoppar det planerade moskébygget i Halmstad säger Fabio Ishaq att hans parti ska få till en folkomröstning.

Enligt lagen ska en folkomröstning hållas i en fråga i de fall där minst var tionde röstberättigad begär det. Antalet röstberättigade i Halmstad uppgår till 78.000 personer och för att få till en folkomröstning behövs nästan 8.000 underskrifter.

Islamiska barn- och kulturföreningen bedriver sedan 2005 sin verksamhet i en lokal på Fredsgatan, som man hyr av kommunen. Problemet för föreningen är att lokalen har blivit för trång efter att antalet muslimer i Halmstad har ökat under de senaste åren.

Den planerade nya moskén ska bli ungefär 1.500 kvadratmeter stor och vara i två våningar, belägen vid infarten till Fyllinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".