Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Leif Laudinger
1 av 2
Leif Laudinger säger att han själv gjort så många fel så han nu vet mer vad man inte ska göra. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Emelie Ljungberg och Wilma Hemberg
2 av 2
Emelie Ljungberg och Wilma Hemberg Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:53 min)

Han vill stoppa mäns taskiga attityder

Publicerat torsdag 5 oktober 2017 kl 05.00

Män behöver göra mer för att ändra attityder hos andra män och hos sig själva. Det säger Leif Laudinger i Varberg som nu är på väg att dra igång en studiecirkel där män jobbar med attityder.

Sexuella ofredanden, att våldtäkt kan förklaras med klädval från kvinnan, mobbning och sexism – det är ämnen som fortfarande är högst aktuella men något måste göras säger Leif Laudinger. 

Att det behövs vittnar 16-åringarna Emelie Ljungberg och Wilma Hemberg i Varberg om.

– Många killar i vår ålder har dåliga attityder mot tjejer, säger Emelie Ljungberg

– Många är elaka mot tjejer och sexistiska, i korridorerna i skolan märker man det ofta, säger Wilma Hemberg. 

De tycker det är konstigt att man har den här synen fortfarande, år 2017. Det är det som Leif Laudinger vill jobba emot.

– Jag vill väcka männen till att inse att vi behöver förändra vår mansroll, och då menar jag inte enbart att förändra oss själva utan vi måste förändra oss tillsammans, säger Leif Laudinger, som tidigare varit socionom i många år. 

Han menar att man måste börja titta på vad man ger för signaler, inte minst till sina egna barn.

Det kan vara ett förstulet ord i hallen innan man går till jobbet över någon "kärring" som man inte fattar hur den kan vara så "dum i huvudet". Så tar sonen med sig det till skolan, det kan vara ödeläggande.

Studiecirkeln Leif vill ha kretsar bland annat kring samtal om mansrollen, hur man är en mentor, vikten av att män pratar om det, hur man snackar känslor och att kunna lyssna. 

Orsaken till att han vill dra igång ser han varje dag i tidningen säger han, i form av till exempel notiser om sexuella ofredanden.

Tjejerna i Varberg möter de här attityderna i korridoren mer eller mindre hela tiden. De tror på just det där med utbildning. 

– Utbilda unga mer, från barndomen att man ska veta att det inte är rätt att säga så, säger Emelie Ljungberg och Wilma Hemberg. 

Om ett par veckor kommer han att ha ett informationsmöte för att sedan, möjligtvis med de som kommer på mötet, kunna dra igång själva cirkeln.

– Det hänger mycket på vad vi som är frälsta gör för någonting och vilka vi vänder oss till. Så det handlar om att våga också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".