Droppande vattenkran
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold
Bevattningsförbud

Därför är meningarna delade om grundvattnet

3:40 min

Hur lågt är grundvattnet egentligen i södra Halland? Beskeden från Sveriges geologiska undersökning och Laholmsbuktens VA skiljer sig åt.

Enligt Laholmsbuktens VA är det fortfarande ont om grundvatten i södra Halland medan Sveriges geologiska undersökning (SGU) menar att nivåerna närmar sig det normala. 

– Vi utgår från mätningarna vi gör lokalt, det är verkligheten här hos oss. Jag vill inte värdera SGU:s resultat men jag vill konstatera att våra mätningar skiljer sig åt, säger Mattias Leijon vd på Laholmsbuktens VA.

Nils Ohlanders, geolog på SGU, säger att det finns förklaringar till varför beskeden är olika. Det är mätningarna som skiljer sig åt. 

– Vi har mätinstrument placerade på olika ställen i landet och från de resultaten vi får in drar vi en generell slutsats på hur det ser ut, säger Nils Ohlanders och fortsätter:

– Vi mäter generellt i opåverkade grundvattenmagasin och antagligen gäller inte det här Laholmsbuktens VA.

Han tycker trots allt att det går att lita på Laholmsbuktens VA eftersom SGU har sina mätinstrument i andra delar av Halland. Därmed kan SGU inte säga exakt hur det ser ut i Laholm.

– Vill man veta exakt hur det ser ut i Laholm så ska man förstås förhålla sig till VA-anläggningen där. säger Nils Ohlanders.

– Lokala mätningar är alltid bättre, det visar hur det ser ut på det stället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".