Calle Nilsson, fritidsfiskare
1 av 2
Calle Nilsson är fritidsfiskare. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.
Erika Axelsson, länsstyrelsen
2 av 2
Erika Axelsson på Länsstyrelsen. Foto: Sandra Jakobsson/Sveriges Radio.

Fritidsfiskare kritiska mot dispens för hummerfisket

2:00 min

Fritidsfiskare i Halland riktar kritik mot länsstyrelsen för att ha gett yrkesfiskare dispens från Havs- och vattenmyndighetens restriktioner vid årets hummerfiske.

Calle Nilsson är fritidsfiskare och har fiskat hummer i över tio år. Han tycker att länsstyrelsens beslut sänder dubbeltydiga signaler.

Jag tycker att det är problematiskt för att man å ena sidan säger att man ska rädda beståndet och minska ner på antal tinor som används, sedan får vissa yrkesfiskare fiska hur mycket dem vill. Det blir väldigt konstigt.

Inför årets hummersäsong har Havs- och vattenmyndigheten valt att införa striktare restriktioner för hummerfisket. Bland annat har antalet tillåtna hummerburar, så kallade tinor, gått från 50 till 40 för yrkesfiskare och från 14 till sex för fritidsfiskare. Anledningen är att bevara hummerbeståndet. Men för detta har flera yrkesfiskare ansökt om dispens, något som beviljats av Erika Axelsson som är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

– Vi har gjort en bedömning att de yrkesfiskare vi har i länet är väldigt beroende av sin fångst och vi gjorde en bedömning att både en höjning av minimimåttet och förkortning av fisketiden skulle innebära en ganska stor ekonomisk förlust för dem. Så vi har detta år medgett dispens för att få fiska med fler hummertinor, säger hon. 

För de yrkesfiskare som fått dispens har majoriteten fått lov att använda dubbelt så många tinor än det myndigheten bestämt, alltså åttio stycken. Erika Axelsson säger att hon förstår fritidsfiskarnas kritik, men säger att beståndet inte är i någon fara.

– De regler som ändå införs kommer att få positiva effekter och vi anser därför att det inte står i konflikt med varandra. 

Erika Axelsson menar att de gjort en avvägning och tagit hänsyn till yrkesfiskarnas ekonomi. Calle Nilsson tycker att yrkesfiskarna borde nöja sig med de fyrtio tinorna de får använda.

– Det är ju mer än våra sex. Lite som jag haft som argument är att man kan sätta 300 personer i en båt och då kan man ha hur många tinor som helst. Det finns ingen rimlighet om man vill bevara bestånden, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".