Man framför tegelvägg
"Nu ska jag hem och krama min 14-årige son och fira friheten med vin", säger Hamza Yalcin. Foto: Julius Bengtsson/Sveriges Radio.
Frihetsberövandet av författaren Hamza Yalcin

Hamza Yalcin tillbaka i Halmstad: Ska krama min son

2:04 min

Efter att ha varit frihetsberövad i nästan två månader återvände författaren och journalisten Hamza Yalcin till Halmstad och Sverige.

Imorgon träffar jag min son. Jag ska krama honom!

– Det känns bra att vara tillbaka. Bara för en vecka sedan kändes det overkligt, men nu är jag här. Vi dricker väl vin ikväll, hoppas jag? frågar Hamza Yalcin familjen som möter upp.

Tiden som frihetsberövad i ett fängelse utanför Barcelona beskriver han som tuff. En repressiv miljö där vakterna hela tiden hade ett vakande öga över alla intagna.

Men stödet han har fått från Sverige och från organisationer som jobbar för yttrande- och pressfrihet har hela tiden gett honom hopp.

– Det här är en seger för pressen och yttrandefriheten och mot förtryck och diktatur. En seger som vi vunnit tillsammans.

Hamza Yalcin har varit en känd kritiker av den turkiska regimen och president Erdogan sedan flera decennier. Något som har gjort att han blivit utsatt för förföljelser. 1984 lämnade han Turkiet och flyttade till Sverige.

Frihetsberövandet som varade i nästan två månader blev kritikens pris. Men erfarenheten har bara gjort honom mer övertygad om betydelsen av det fria ordet och ett fortsatt arbete mot den turkiska regimen.

– Jag hoppas att det går utför för den här diktaturen. Kampen fortsätter.

Du ger inte upp?

– Nej, aldrig! Att leva är att göra motstånd, det är livet och det tänker jag göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".