Mikael Kulanko drar iväg på cykeln.
1 av 4
Mikael Kulanko drar iväg på cykeln med 20 kilo packning i körran och två bössor. Foto: Karin Sedén/Sveriges Radio
Mikael Kulanko och cykel med kärra i brandgult.
2 av 4
Mikael Kulanko cyklar mellan Falkenberg och Stockholm på en specialpimpad cykel. Foto: Karin Selldén/Sveiges Radio
Mikael Kulanko har parkerat cykeln i hallen hemma hos Ingrit.
3 av 4
Mikael Kulanko fick sova hemma hos ingrit Frei Antonsson i Norrahammar inatt. Han tog med sig cykeln och kärran in i halen för säkerhets skull. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Två insamlingsbössor är fastspända på cykelramen.
4 av 4
Två insamlingsbössor är fastspända på cykelramen. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Världens barn Halland 2017

Mikael cyklar också för Världens barn

2:28 min

Att springa nio mil eller cykla en Vätternrunda per dag är ingenting för Mikael Kulanko. Men när har pratar om barnen han mött i Senegal kommer tårarna.

Mikael Kulanko, 51, från Halmstad cyklar från Falkenberg till Stockholm för att vara med i P4 Extra hos Lotta Bromé i morgon, fredag, och berätta hur han nu i många år samlat in pengar till Världens barn.

Mikael har åkt samtliga Vasalopp (även Tjejvasan) för Världens barn i flera år iförd Stålmannendräkt för att sticka ut lite, men har nu utökat med att även delta i Vasaultran (löpning i nio mil) samt Cykelvasan.

En otroligt stark man. Med sig i loppen har han alltid ett pärlarmband som han fick av de barn han nyligen träffade i Senegal. När han pratar om minnena från barnen rinner tårarna.

Jag tänker att om jag håller de här kulorna hårt i min hand kommer jag lyckas. De har en tuffare tillvaro än vad jag har och jag gör det här av egen fri vilja. Jag har burit armbandet under alla prestationer som jag måste genomföra.

Dessa möten har satt djupa spår i honom och gett honom extra drivkraft att utsätta sin kropp för en sjuk fysisk ansträngning för alla världens barn.

Hittills har Mikael Kulanko samlat in över en halv miljon kronor.

I klippet nedan hör du att en personlig händelse gjorde att Mikael valde att bli ambassadör för just Världens barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".