Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Händer. Foto: Cathrine Eskilsson/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Cathrine Eskilsson/Sveriges Radio
Var tionde dör ensam
1:44 min

20 år efter ett riksdagsbeslut om att ingen ska dö ensam - dör fortfarande människor inom vården och omsorgen utan att någon sitter bredvid dem.

I de allra flesta fall av förväntade dödsfall finns det någon där i dödsögonblicket men på Halmstad/Varberg medicinklinik, där de flesta kommer in akut, dör så många som var fjärde ensam.

Det är inget som ska få hända säger en man i Varberg om att människor dör ensamma.

– Det behöver inte vara så tycker jag. 

Är du rädd för att dö ensam? 

– Ja, det är jag. Jag vill gärna ha familjen och så många som möjligt omkring mig. Man känner sig lite, inte så ensam då tror ja. 

Det handlar om dem som vården och omsorgen har förväntat sig ska dö och hur många av dessa som ändå har dött ensamma. De flesta som ger vård och omsorg i Halland har godtagbara siffror, var tionde dör ensam, och det säger experter är godtagbart, men en vårdgivare sticker ut och det är Halmstad/Varberg medicinklinik.

– Målsättningen är ju att ingen ska behöva dö ensam, säger Inga-Lill Baudlot som är verksamhetschef i Halmstad.

Nästan alla som kommer in här kommer in akut därför blir det skillnad mot de som bor på ett äldreboende till exempel säger hon.

– Det är inte alltid vi kan förutse att de ska dö just det här dygnet, vi vet att de har en kort överlevnad, men inte alltid att man kan förutse exakt när det här ska ske, säger Inga-Lill Baudlot. 

Om det är någon som har oro eller ångest försöker de alltid se till så att någon sitter där bredvid men inte om någon ligger tyst och stilla.

– Det skulle krävas en betydligt högre grundbemanning om vi skulle alltid, vid alla lägen, kunna avdela en personal.

Det är ungefär var fjärde som dör ensam på Halmstad/Varberg medicinklinik - om man slår ut på hela landet, sjukhus, äldreboenden och allt så är det 16 procent av de förväntade dödsfallen som sker utan att någon är i närheten. 

Nu ligger ni lägre än snittet på de som har mänsklig närvaro, vad tänker du om det? 

– Där har vi en förbättringspotential som vi behöver jobba med och kanske också tydliggöra när vi ska sätta in personal för att inte den här personen ska behöva dö ensam, säger Inga-Lill Baudlot, verksamhetschef på Halmstad medicinklinik. 

Lyssna mer om att dö ensam i Sverige idag på Kaliber i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".