Helikoptern.
1 av 9
Helikoptern. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Helikoptern som kommer att användas för vattenletandet är utrustad med en 300 kvadratmeter (10*30 meter) stor mätutrustning som hänger undertill på helikoptern. Flygningarna görs på mellan 80 och 100 meters höjd i räta linjer med 200 meters mellanrum och mätinstrumentet som används upptäcker vatten ända ner till 200 meter ner i marken.
2 av 9
Helikoptern som kommer att användas för vattenletandet är utrustad med en 300 kvadratmeter (10*30 meter) stor mätutrustning som hänger undertill på helikoptern. Flygningarna görs på mellan 80 och 100 meters höjd i räta linjer med 200 meters mellanrum och mätinstrumentet som används upptäcker vatten ända ner till 200 meter ner i marken. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Peter Dahlqvist på SGU och en glad mätutrustning.
3 av 9
Peter Dahlqvist på SGU och en glad mätutrustning. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Peter Dahlqvist visar mätdata från flygningarna.
4 av 9
Peter Dahlqvist visar mätdata från flygningarna. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Mätutrustningen från andra hållet.
5 av 9
Mätutrustningen från andra hållet. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Helikoptern som används vid flygningarna.
6 av 9
Helikoptern som används vid flygningarna. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Detalj av mätutrustningen.
7 av 9
Detalj av mätutrustningen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Peter Dahlqvist visar mätdata från flygningarna.
8 av 9
Peter Dahlqvist visar mätdata från flygningarna. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Projektledaren för grundvattenkartingsprojektet på SGU, Peter Dahlqvist, i blått.
9 av 9
Projektledaren för grundvattenkartingsprojektet på SGU, Peter Dahlqvist, i blått. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Framtidens grundvatten i Laholm jagas med helikopter

4:58 min

Fredagen var sista dagen som Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, gjorde helikopterflygningar över Laholm. Den här veckan har myndigheten letat nya grundvattentäkter med en specialutrustad helikopter.

För att lindra vattenbristen i södra Halland och för att hitta fler grundvattentäkter i området, så har man tagit hjälp från ovan.

Det är med hjälp av en helikopter som SGU, tillsammans med ett danskt företag, har letat efter framtidens grundvatten.

– Vi ska kartlägga var det finns goda grundvattentillgångar, säger projektledaren för grundvattenkartingsprojektet på SGU, Peter Dahlqvist.

Under helikoptern hänger ett gigantiskt mätinstrument på ca 300 kvadratmeter. Med instrumentet har de - med Åmot som utgångspunkt - skannat av stora delar av Laholm från luften i jakt på hittills okända platser där det kan finnas vatten.

– Vi har ju hunnit göra en snabb preliminär bedömning av första dagens flygningar. Då kan vi säga att det ser intressant ut i vissa områden och vissa områden kan vi mer eller mindre avfärda. 

Hur känns det?

Det känns bra. Framför allt är det spännande när man kommer till en ny plats för att se om metoden verkligen fungerar - om vi verkligen ser skillnader i jord, berg och grundvatten. Det är det viktigaste. Sedan är det upp till oss att tolka rätt.

Mätningarna har de gjort med hjälp av en metod med elektromagnetiska vågor som kan kartlägga geologin i tre dimensioner ner till ett djup av 200 meter. 

Boende i de områden i Laholm där man flugit med mätutrustningen har uttryckt en oro över om den kan skada människor eller ha en oönskad effekt.

Men Peter Dahlqvist har lugnande besked till dem. 

– Vi har fått höra det. Jag kan väl bara lugna alla och säga att det är otroligt låg ström som går genom den här ramen och det är betydligt mindre än i vissa hushållsapparater.  

Med start på måndag börjar SGU undersöka Falkenbergsområdet med hjälp av samma teknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".