Flera traktorer på rad.
1 av 5
Traktorpulling har arrangerats på Mellby Pullingarena i över 30 år och sker i samband med Laholms plöjningsfestival. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
traktor
2 av 5
Traktorpulling kan liknas vid en dragkamp där traktorerna drar en belastningsvagn på en bana av lera. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Pernilla Persson
3 av 5
Pernilla Persson från Kövlinge är en av dagens vinnare. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
traktorpulling laholm
4 av 5
Under dagens startade över 100 traktorer. Foto: Sandra Killgren/Sveriges radio.
Thomas Alexandersson
5 av 5
Thomas Alexandersson, ordförande för Hallands traktorpllingklubb och arrangör, såg fram emot en dag full av tävlingar. Foto: Sandra Killgren/Sveriges radio

Traktorpulling bjöd på både hästkrafter och lera

1:29 min

Taktorer och förare från hela norden samlades i dag utanför Laholm för att tävla i leran.

Tävlingen på Mellby Pullingarena har arrangerats i över 30 år och sker i samband med Laholms plöjningsfestival.

– Det är alltifrån enkla traktorer som används i lantbruket till riktiga extrembyggen på många tusen hästkrafter, säger Thomas Alexandersson, arrangör och ordförande för Hallands traktorpullingklubb.

Thomas Alexandersson säger att traktorpulling kan liknas vid en dragkamp.

– Man kör ut på en bana som består av seg lera som ger stor friktion till belastningsvagnen man kopplar bakom traktorn. Belastningsvagnen blir tyngre och tyngre ju längre man drar utefter banan som är 100 meter och traktorn som drar längst vinner, säger han.

En av dagens vinnare är Pernilla Persson från Kövlinge. Hon har tävlat i traktorpulling i fem år och tog idag hem förstaplatsen i klassen 4400 kilo hot farm.

– Det känns jättebra, det är roligt när man är på hemmaplan att visa att traktorn går bra, säger hon.

Pernilla Persson började med att köra en standardtraktor och sedan fyra år tillbaka nu kör hon nu en trimmad standardtraktor.

Vad är tjusningen?

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att köra saker och en trimmad traktor går fort. Det är mycket kraft och roligt att se hur mycket man vågar trimma och hur mycket man kan köra innan den går sönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".