2017 års World Pride hölls i Madrid. Foto: Paul White/TT.
2017 års World Pride hölls i Madrid. Foto: Paul White/TT.

Världens största Pride kommer till Malmö

4:03 min

Världens största Pridearrangemang World Pride kommer att hållas i Malmö och Köpenhamn i augusti 2021.

En halv miljon besökare väntas hit från andra länder. Och de ska både få både fest och viktiga evenemang som människorättskonferenser, säger Malmö Prides ordförande Filip Filipek.

– Ett megaevenemang. Jag har svårt att hitta ord för att beskriva glädjen jag känner nu. Det är en chock av glädje.

World Pride hålls vartannat år. I år var Madrid värdstad. 2019 är det New Yorks tur - och sedan kommer det jättelika hbtq-arrangemanget alltså till Öresundsregionen.

– Vi hade det mest genomtänkta budet. Vi tänker verkligen hela världen, säger Filip Filipek. Ett exempel är att vi ska satsa 10 miljoner kronor på att bjuda in personer från fattigare länder som annars inte skulle kunna besöka oss. Det har aldrig någon gjort tidigare.

Finansieringen av World Pride räknar han inte med ska bli något problem.

– Redan innan vi fått arrangemanget har vi fått löften om stort stöd från regioner och kommuner i Sverige och Danmark. Stora delar av finansieringen är redan löst.

Filip Filipek räknar med att Malmö ska kunna ta hand om en tredjedel av arrangemangen.

– Det handlar om stora utomhuskonserter, människorättskonferenser och många olika kulturella evenemang. Och fester såklart - stora fester som samlar oss hbtq-personer.

– Det ska bli så att när du kommer som hbtq-person hit så är du inte längre en minoritet utan en del av en majoritet. Det kommer att bli en fantastisk känsla, säger Filip Filipek.

Dessutom hoppas han att Malmö ska få arrangera hbtq-rörelsens stora idrottsevenemang Euro Games samtidigt. Besked om det kommer nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".