Svensk dubbelseger i världsmästerskapen i grötkokning i helgen. Ellinor Person är världsmästare i traditionell grötkokning och Per Carlsson vann specialklassen. Foto James Ross
1 av 2
Halländsk dubbelseger i världsmästerskapen i grötkokning i helgen. Ellinor Person är världsmästare i traditionell grötkokning och Per Carlsson vann specialklassen. Foto: James M Ross
Gröttallrik.
2 av 2
Ellinor Persson tävlade i klassen traditional porridge. Foto: Henrik Montgomery/TT

De är världsmästare i grötkokning

2:36 min

I helgen gick 24:e upplagan av gröt-VM av stapeln i Skottland, och Ellinor Persson från Påarp blev världsmästare i klassen traditional porridge. Per Carlsson från Steninge tog hem guldet i specialgrötklassen.

– Varje år i 24 år i rad har det varit gröt-VM i en liten stad i Skottland. Och i Skottland är gröt väldigt viktigt, så det var lite kul att man som svensk kunde tränga sig in bland de skotska världsmästarna, säger Ellinor Persson. 

Ellinor kommer från Påarp utanför Halmstad och tävlade i klassen traditional porridge, där man bara får använda tre ingredienser: havrekross, vatten och salt. 

– Det låter som om det inte kan vara jättemycket skillnad, men smakar man finalgröterna smakar de totalt olika allihopa! 

Vad är det du gör så bra? 

– När jag lyssnade på när de intervjuade oss i finalen sa nästan alla andra att de körde på exakta mängder vatten och salt. Jag kör lite mer på känsla. Jag smakar av väldigt mycket och letar efter den goda kombinationen. 

Själv är hon mycket glad och stolt över sitt VM-guld. 

– Jag känner mig som vilken annan idrottskvinna som står högst upp på en prispall på VM eller OS! Det känns pirrigt, härligt, underbart. Jag vill gärna känna denna känslan igen, så jag hoppas jag kan vinna nästa år igen, säger Ellinor Persson.

Per Carlsson deltog för fjärde gången i gröt-VM och hans vinnande recept är en karamelliserad gröt smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde, toppad med flamberade hjortron och grädde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".