Per Carlander, chef för spelsäkerhet, Svenska Spel.
Per Carlander, chef för spelsäkerhet, Svenska Spel. Foto: Olof Holdar.

Utbrett mörkertal i svensk fotboll

3:05 min

Allsvenska mötet mellan Halmstads BK och Malmö FF är det senaste kända försöket till matchfixning. Men det finns ett stort mörkertal, säger Per Carlander, ansvarig för spelsäkerhet på Svenska Spel.

Att matchfixningsförsöket skett i allsvenskan sticker ut, enligt Per Carlander, ansvarig för spelsäkerhet på statliga spelbolaget Svenska Spel.

– Det har inte varit så många incidenter i allsvenskan. Det har mer varit superettan och nedåt här i Sverige där vi har haft misstänkta fall.

Är det fler matchfixningsförsök än de vi hör om även i högsta ligan?

– Det kan man definitivt tänka sig. Det är av naturliga skäl ett ganska stort mörkertal i de här sammanhangen. Det finns en tystnadskultur och om man har gått med på att fixa en match eller om man är på andra sidan, så har man ganska mycket att förlora på att gå till polisen.

För att jobba emot matchfixning finansierar Svenska Spel tjänster inom Riksidrottsförundet och i de förbunden som de sponsrar, som jobbar särskilt med matchfixningsfrågor. De åker bland annat ut till idrottsgymnasium,  klubbar och läger för att utbilda, och pratar till exempel om vilka risker som finns och hur länge man kan bli avstängd.

– I övrigt, förutom att vi upptäcker många av de här matcherna, så försöker vi väl vara betydligt mer noggranna med vårt utbud än vad andra spelbolag är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".