Thomas Pettersson i arbetskläder med höns i bakgrunden
1 av 3
Thomas Pettersson på Kulegård äger över 48 000 höns. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio
Höns i bur med ägg som kommer ut på en ramp.
2 av 3
Några av de 48 000 hönsen. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio
Några höns som går fritt utomhus
3 av 3
Höns som går fritt utomhus. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio

Svenska ägg ska kvalitetssäkras

4:22 min

En ny märkning, "certifierad svensk äggkvalitet", ska vara beviset för att äggens hela produktionskedja lever upp till specifika krav utifrån djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och hållbarhet.

Det är branschorganisationen Svenska ägg som nu börjar med märkningen. Thomas Petterssons gård utanför Falkenberg har nyligen fått verksamheten certifierad.

– Det känns jätteroligt att ha fått. Det är ju ett erkännande för allt vårt arbete med förebyggande saker såsom smittskydd och djurvälfärd.

Av 48 000 höns är 18 000 ekologiska och de ägg som produceras varje dag går ut till konsumenter. Först förpackas de på ett packeri på Kronägg nere i Skåne och sedan säljs de som skalägg.

Thomas Pettersson har ärvt gården av sina föräldrar och det finns en kommande generation som är redo att ta över hönshållningen. Han beskriver vad yrket innebär för honom.

– Har man djur så är det ett jobb dygnet runt, det är ju ett sätt att leva. Man lever med jobbet hela tiden med djuren.

På frågan om han brukar göra något annat som till exempel agility med hönsen svarar han:

– Vi går ju inne hos hönsen varje dag och då observerar man dem och lyfter upp dem, gullar och får dem att må bra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".