Bo Andersson
Den 14 juli fick Bo Andersson en ny njure efter sex års väntan. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Bo väntade sex år på ny njure

1:58 min

Det saknas organdonatorer i Halland. Bo Andersson i Skummeslövstrand fick göra täta sjukhusbesök i sex år innan han fick samtalet han väntat på.

När Bo Andersson började känna sig allt tröttare så bestämde han sig för att åka och ta ett blodprov. Provet visade att det var något fel på hans njure och efter det följde en röntgen som konstaterade att njuren var dålig.

– Man blir ju ledsen men jag fick en underbar läkare. Han sa att vi skulle börja med dialys och det var ingenting att välja på, om man vill leva måste man acceptera det.

Bo Andersson började besöka sjukhuset i Halmstad tre dagar i veckan där han – genom dialys – renade och tömde kroppen på vätska och avfallsgrupper. Varje enskild dialys tog fem timmar.

Efter många besök på sjukhuset kom samtalet som Bo Andersson väntat på i sex år.

– Man väntar och väntar och när det väl kom så blir man rent chockad. Halv elva på kvällen ringde min läkare och sa att det fanns en njure i Malmö och att jag skulle åka dit direkt.

Det var som att vinna högsta vinsten på lotto.

I dag har Bo Andersson haft sin nya njure i drygt tre månader och mår mycket bättre.

– Man är inte alls lika trött längre och inte bunden till att tre dagar i veckan åka till Halmstad. Nu kan man göra vad man vill och i stort sett leva ett normalt liv.

Vad betyder det för dig att du fick en ny njure?

– Det betyder allt, det går inte att jämföra en sådan glädje att man har fått en sådan chans i sitt liv. Det är svårt att förklara.

I Sverige är ungefär 800 personer i behov av organ. Hittills har drygt 1,5 miljoner svenskar anmält sig till donationsregistret men det saknas fortfarande donatorer. Just nu pågår donationsveckan som initieras av Socialstyrelsen för att sprida kunskap och få fler människor att ta ställning.

I Halland väntar 10 personer på nya njurar och lika många är under utredning.

– Man är väldigt tacksam för människorna som donerar sina organ för det blir en hjälp till andra människor. De som donerar är värda sin vikt i guld, säger Bo Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".