Ahmad Al Shehabi på idrottslektion i Falkhallen.
1 av 2
Ahmad Al Shehabi på idrottslektion i Falkhallen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Ahmad Al Shehabi.
2 av 2
Ahmad Al Shehabi. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Idrotten lockar killar med utländsk bakgrund

2:48 min

Unga killar med utländsk bakgrund engagerar sig mer i föreningslivet än unga med svensk bakgrund, visar en ny undersökning från Falkenberg.

Ahmad Al Shehabi tränar tennis i en idrottsklubb i Falkenberg.

Traditionellt har det varit ungdomar med svensk bakgrund som varit mer aktiva i föreningslivet. Men i den senaste undersökningen från Falkenberg, där kommunen tillsammans med forskningsprojektet Ung livsstil har undersökt Falkenbergs ungdomar, ser det annorlunda ut. Forskningsledaren Ulf Blomdahl kallar resultatet världsunikt.

– Vi ser att andra och första generationens invandrare bland pojkar deltar mer i idrottsföreningar än de med svensk bakgrund, säger Ulf Blomdahl.

Drygt hälften, 54 procent, av pojkarna med utländsk bakgrund deltar i en idrottsförening. Bland tjejer är det bara 21 procent, jämfört med 40 procent bland tjejer med svensk bakgrund. Resultatet bland tjejer liknar mer undersökningar från övriga Sverige.

Hur skulle man kunna få fler tjejer att engagera sig i föreningslivet?

– Om de bygger speciella idrottsplatser för kvinnor, som simhall eller gym så de kan känna sig bekväma där, säger Ahmad Al Shehabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".