Alex Stankovic och Aleksandar Djerdj
1 av 3
Alex Stankovic och Aleksandar Djerdj går i tredje klass på Linehedsskolan. De ska båda vara med och smycka skolgården med ett konstverk. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Anna Baeck trädgårdsförvaltare HFAB
2 av 3
Anna Baeck, trädgårdsförvaltare HFAB, är med och driver projektet Arkitekter i skolan. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Fatos Rama klasslärare Linehedsskolan
3 av 3
- Vi gör barnens röster hörda när de får vara med och tillverka något som ska vara med på deras skola. Vilket jag tycker är en bra tanke eftersom det ska vara så demokratiskt som möjligt, säger Fatos Rama som är klasslärare på Linehedsskolan.

Elever skapar konstverk för skolgården

2:19 min

Elever som går i årskurs tre på Linehedsskolan får möjlighet att fixa till sin skolgård i nytt projekt.

– Det är roligt, man får lära sig nya grejer och ord som programmerare och arkitekt, säger Alex Stankovic som går i tredje klass på Linehedsskolan.

Det är White arkitekter, KomTek, HFAB och Högskolan i Halmstad som driver projektet Arkiteter i skolan.

I år innebär projektet att elever på Linehedsskolan får skapa ett konstverk med tekniska inslag. Konstverket ska sedan pryda deras skolgård.

– Ett konstverk är när du målar något och så målar du huller om buller och så blir det jättefint, säger Aleksandar Djerdj som även han går i tredje klass på Linehedsskolan.

Konstverket beräknas stå klart i vår men innan dess träffar barnen arkitekter och ingenjörer för att få inspiration och kunskap. Idag besökte de HFAB:s kontor i Halmstad för att lära sig mer om arkitektur. 

Det är så härligt och spännande att se tankar och idéer som vi inte alls skulle kunna drömma om. Det är fantastiskt att kunna skapa och göra saker utifrån barnens idéer. 

Alex och Aleksandar förklarar varför barn kan vara duktigare än vuxna på att planera en skolgård.

– Vi har mer fantasi och då blir det roligare för det kan bli något konstigt som ändå är roligt, säger Alex.

Kan du ge ett exempel?

– En banan som pussar Batman.

Det är andra gången som Arkitekter i skolan anordnas. Förra året fick elever på Anderbergsskolan smycka ett gångstråk med talande papperskorgar, studsmattor och djur. Men i år är det alltså Lindhedsskolans tur.

– Det är viktigt att alla får påverka sin utemiljö och att man är lyhörd för allas idéer och tankar. Även barn ska få komma till tals, säger Anna Baeck, trädgårdsförvaltare HFAB, som är med och driver projektet.

Aleksandar vet hur hans drömskolgård skulle se ut.

– En rutschkana, ett ställe för parkour och två kompisgungor, säger han.

 Hur hoppas ni att erat konstverket på skolgården kommer se ut?

– Jag hoppas att det blir fint och något som man kan gå och kolla på och bli intresserad av, säger Alex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".