Joanna Sturk
Joanna Sturk, butikschef Peak Performance. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Så ska stadskärnan stå sig i handeln

2:59 min

Idag träffades flera aktörer för att diskutera handeln i Halmstad city och hur butikerna ska klara sig gentemot handelsområdena i stadens utkanter.

Många handlare upplever att besökarflödet har blivit sämre, säger Sanna Westerberg som är verksamhetschef för företagarföreningen Halmstads City. 

Hon tycker därför att det är viktigt att butikerna i stadskärnan utvecklar de delar av verksamheten som handelsområdena har svårt att konkurrera med.

– Det handlar om att ha en attraktiv miljö som lockar. Myshetsfaktorn är en av våra absoluta styrkor gentemot de externa handelsområdena, säger Sanna Westerberg.

Men konkurrensen från handelsområdena behöver inte avskräcka. För drygt två månader sedan öppnade Joanna Sturk, butikschef Peak Performence, butik i centrala Halmstad.

Hon säger att shoppingupplevelsen var avgörande när de valde var klädbutiken skulle ligga. 

– Istället för att öppna i ett områden utanför stan så har vi fler möjligheter för vår butik här.

Just det här med att inte vara styrda efter tider utan kunna vara öppet längre på kvällarna, bjuda in till fler shoppingtillfällen och värna om våra kunder.

Joanna Sturk har arbetat i butik i elva år. Hon upplever att allt fler shoppingcentrum etableras runt om i landet.

– Visst det kanske blir lite mindre kunder men jag tror ändå att beroende på vad man har för butik och vad man ger för kundupplevelser så kommer man alltid att ha kvar sin kunder.

Därför är det viktigt att vara det lilla extra så att man överlever i city.

Hur ska man göra för att överleva?

– Att man har gemensamma kvällar och shoppingevent av olika slag och försöker hålla staden levande. Att man inte låser sig till att bara ha butiker som ligger på en gatan utan att man gör saker gemensamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".