Peter Karlsson, Lerkils tränare
Peter Karlsson, Lerkils tränare. Foto: Julius Bengtsson/Sveriges Radio.

Lerkil får avslag – matchen spelas inte om

2:56 min

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté avslår Lerkil IF:s anmälan mot domaren i matchen mot Snöstorp/Nyhem.

Det var efter en avgörande match mot Snöstorp/Nyhem som Lerkil anklagade domaren för att vara partisk, då det visade sig att domaren hade släktband till en spelare i motståndarlaget.

Lerkil anmälde domaren, men nu avslår Svenska fotbollförbundet klubbens anmälan.

Peter Karlsson, tränare i Lerkils IF, förstår beslutet eftersom de har en tydlig regel som säger att man som lag måste protestera innan matchen, men är ändå kritisk.

– Själv tycker jag inte det är moraliskt riktigt eftersom domaren har så stor påverkan på utgången av matchen. Matchen borde ju ha spelats om, men de har en regel att luta sig mot och det får man acceptera.

Att kolla upp om domaren är släkt med spelare tycker han ligger på de som tillsätter domarna och inte hos klubben.

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté ger nu domarkommittén i uppdrag att titta på ärendet. Att det skulle förändra regelverket i framtiden tror inte Peter, eftersom det redan finns riktlinjer för släktskap och relationer till klubbar hos domare. Men han tycker samtidigt att det måste till kraftigare regler.

– Riktlinjen säger ju om du till exempel har spelat i en klubb eller har släktingar i lag så ska du inte döma en match om du har känslor inblandade, för då är du omedvetet eller medvetet partisk. Någon sorts kraftigare regel måste ju till mot det.

Hallands fotbollförbunds ordförande, Johan Johqvist, kommenterar inte beslutet i sig utan förklarar att de har riktlinjer som domarna lär sig i utbildningen.

– Vårt ansvar ligger i att utbilda domarna och informera dem om att de själva är ansvariga för att se till att de är lämpliga eller inte inför matcher. Man bör själv ställa sig frågan om jag skall döma matchen eller inte. 

I skillnaden mellan riktlinje och regel tycker han att riktlinjen skall följas, och det blir problematiskt att skapa en regel. Ansvaret ligger hos de arvoderade domarna och om de inte följer rekommendationerna skall uppdragen avslutas för domaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".