Vindkraftverk
Endast hälften av platserna på vindkraftteknikerutbildningen på Campus Varberg blev fyllda i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Få vill plugga vindkraft – brist inom branschen väntar

1:59 min

Lågt intresse för vindkraftsutbildning oroar branschen som behöver nyanställa omkring 70 personer årligen de närmsta fem åren.

Endast tio platser av tjugo fylldes i år på Sveriges enda utbildning för energitekniker specialiserade på vindkraft, en yrkeshögskoleutbildning på Campus Varberg.

Carl-Arne Pedersen som är vice ordförande i Svensk Vindkraftförening, en förening med medlemmar från bland annat vindkraftsproduktionsled, leverantörsled och vindkraftkooperativ, oroas över den personalbrist som väntar.

– Vi står inför en ganska kraftig generationsförändring. Det är också så att jobba som servicetekniker är inget man gör hela sitt liv, det är ju mycket klättring och fysiskt jobb, och det är kanske något man håller på med i 20, 30 år. Så vi kommer att se en ökad efterfrågan på vindkrafttekniker, säger han.

Det finns idag över 3 300 vindkraftverk i Sverige. Elproduktionen från just vindkraft har enligt siffror från Energimyndigheten ökat med mer än tio gånger de senaste tio åren vilket gör att trycket på utbildade energitekniker som kan vindkraft växer.

– Och om man då saknar personal för att sköta och övervaka det här så är det ju liksom ingen balans mellan den expansion som finns, säger Carl-Arne Pedersen.

I nästan samma takt som vindkraften expanderar minskar både antalet utbildningsplatser och intresset.

– Generellt sett är det svårt att rekrytera till tekniska utbildningar, det ser vi i hela landet, säger Carina Danielsson, rektor på yrkehögskolan på Campus Varberg.

Just nu är arbetsmarknadsläget gott, så folk väljer att jobba istället för att utbilda sig.

Sveriges enda energitekniska utbildning med specialisering på vindkraft finns på Campus Varberg. År 2009 var det 300 sökande till 25 platser. I år är tio av utbildningens tjugo platser fyllda och branschen rycker redan i dem. Kristian Sievers är en av de tio studenterna.

– Det märks väldigt tydligt att det är väldigt stor efterfrågan på den här kompetensen inom branschen. Och det är så klart jätteroligt för oss på utbildningen som kan välja smultronen i kakan och kan välja jobb helt fritt. Men det är klart att det är jobbigt för branschen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".