En soldat som håller i ett vapen och i bakgrunden ser man fler soldater.
1 av 2
Många misstänkta underrättelsehändelser har rapporterats in från militärövningen Aurora. Foto: Jessica Gow/TT
Tre soldater som står och spanar.
2 av 2
I militärövningen Aurora 17 deltog 20 000 personer från svenska försvaret. Foto: Anders Wiklund/TT

Misstänkt spioneri mot militärövningen Aurora

3:11 min

Försvarsmakten har fått in minst tio gånger fler tips om säkerhetshändelser under den stora militärövningen Aurora jämfört med i vanliga fall, skriver DN. Enligt Försvarsmakten handlar det bland annat om rapporter om misstänkt drönare vid Ölandsbron.

Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmaktens högkvarter, berättar att det stora antalet rapporterade säkerhetshändelser håller på att analyseras av Försvarsmakten och visar det sig att Försvarsmakten misstänker att det handlar om brott så kommer det att lämnas över till polisen eller säkerhetspolisen.

Vi har fått in väldigt mycket tips om säkerhetshändelser under Aurora 17. Det handlar om minst en tiodubbling mot vad som är normalt under den här perioden.

Han säger också att det stora antalet tips kan bero på att Aurora drog till sig stort intresse från många eftersom det var den största militärövningen på över 20 år, men Jesper Tengroth menar också att med 20 000 personer som deltagit i övningen så är det många fler öron och ögon än normalt som upptäcker saker.

– Allmänheten har också varit på tårna och hjälpt försvaret och rapporterat i säkerhetshändelser.

Ett exempel på säkerhetshändelser som kommit in är rapporter om misstänkta drönare vid Ölandsbron nära övningen.

Vi ogillar skarpt när människor som inte ska ta del av vår verksamhet misstänks göra det och vi måste följa detta noga. Och vi måste vara beredda att vidta säkerhetshöjande åtgärder för att kunna öva utan att obehöriga kan ta del av vår verksamhet.

Men Jesper Tengroth vill inte berätta vilka säkerhetshöjande åtgärder det handlar om.

– Nej jag vill inte det. Det handlar om att vi inte vill berätta vad för tricks i bakfickan vi har att ta till för att man ska kunna ägna sig åt sådan inhämtning.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN att det varit frågan om "försök till underrättelseverksamhet".

– Under Aurora har man märkt av människor som velat fotografera och studera det som sker. De har närmat sig våra förband för att få en bild av vår utrustning och hur vi arbetar. Det är krafter som inte velat ge sig till känna om vad de egentligen är för några, berättar försvarsminister Peter Hultqvist för tidningen.

Försvarsministern säger också att när han får beteendena beskrivna för sig så får han en bild av att det pågått försök till underrättelseverksamhet. 

Aurora 17

Militärövningen Aurora 17 var Sveriges största försvarsövning sedan 1993.

Den pågick mellan 11 och 29 september i hela Sverige men främst i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

20 000 från Försvarsmakten och 40 civila myndigheter deltog. Även förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA var med i övningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".