Papper på fake news
I helgen hölls en konferens för kriskommunikatörer i Köpenhamn. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen kraftsamlar mot desinformation

2:23 min

Spridning av falska nyheter och desinformation har fått länsstyrelsen i Halland att ta fram en checklista för att hantera information på internet.

I helgen hölls en konferens i Köpenhamn för kriskommunikatörer i Norden, där fenomenet med falska nyheter diskuterades. Marcus Johansson, kriskommunikatör på länsstyrelsen i Halland, var på plats.

– Det är en fråga som är väldigt viktigt att vi alla hjälps åt att hantera. Det är ett reellt problem i dag både med enskilda och organisationer som vill sprida falska nyheter helt enkelt.

Det är särskilt i kontroversiella frågor, där det finns medborgare eller organisationer som har en avvikande uppfattning i frågan som han märker av att desinformation förekommer. Som exempel nämner han frågor om rovdjur eller vaccinationer.

Hur värjer ni er på länsstyrelsen i Halland mot fake news?

– Ja, det viktigaste tycker vi är att alltid hålla sig till fakta, och undvika att repetera falska påståenden. Och om det är intressant att lyfta fram att något är fejkat eller felaktigt, så ska man tydligt markera det, att det här är inte sant, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".