Niklas Gustafsson på arbetsförmedlingen
Högteknologiska yrken har ofta stor brist på personal. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio & Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Brist på personal trots arbetslöshet

3:12 min

Sex procent arbetslöshet, men brist på kompetens i vissa branscher. Hur går det ihop?

Vindkraftsbranschen är en bransch som oroas över personalbrist i framtiden. Det handlar om att det väntas pensionsavgångar samtidigt som utbildningsplatser gapar tomma.

Problemet gäller inte bara vindkraftbranschen, berättar Niklas Gustafsson på Arbetsförmedlingen i Halmstad.

– Högteknologiska yrken brukar vara de branscher där vi ser att det är väldigt stor brist, vi pratar till och med om flaskhalsar. Vi har alldeles för få som intresserar sig för de tekniska, industriella och naturvetenskapliga yrkena, säger Niklas Gustafsson på Arbetsförmedlingen i Halmstad.

Hur kommer det sig att det haltar?

– Vi ser inget enkelt svar på det. Det är ingen brist på arbetskraft men det är brist på kompetens. Vi ser också i den här högkonjunkturen att det är stegrande krav på den kompetens som arbetsgivaren efterfrågar.

Ibland hänger inte utbildningarna med, säger Niklas Gustafsson. Han tror också att man behöver börja redan tidigt i grundskolan att marknadsföra olika branscher för att hitta fram till något som passar. Samt att lyfta fram förebilder.

– Unga förebilder inte minst, som kan visa på att om du utbildar dig inom det här området, så ser du de här möjligheterna.

Om man tänker sig att alla som inte har arbete skulle utbilda sig till yrken som saknar personal, skulle vi hamna på plus minus noll då?

– Nej, det tror jag inte. Det bygger på att alla är intresserade av de yrken där efterfrågan finns. Man har ju sina intressen och sin motivation som är den starkaste drivande kraften att komma till sina drömmars mål, och det kanske inte alltid matchar mot det behovet vi har på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".