Stina Rix och Martina Svensson står framför ett volleybollnät med volleybollar under armarna.
1 av 2
Stina Rix och Martina Svensson hoppas att fler Halmstadbor tar sig till volleybollmatcherna för att se Hylte/Halmstad spela. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Spikern Martina Svensson och lagkaptenen Stina Rix där publiken borde sitta.
2 av 2
Spikern Martina Svensson och lagkaptenen Stina Rix där publiken borde sitta. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

De vill locka mer publik till volleybollen i Halmstad

4:48 min

"Vi behöver mer publik!" säger Hylte/Halmstads lagkapten Stina Rix. Volleybollaget drömmer om storpublik på Halmstad arena – men så är det inte just nu.

VARFÖR Halmstadpubliken? Här har ni vecka efter vecka möjligheten att se ett av Sveriges absolut bästa volleybollag med toppspelare på alla positioner. Varför tar ni inte chansen och hjälpa tjejerna på väg mot finalspel?

Så skrev Hylte/Halmstad volleybollklubb på sin Facebook-sida tidigare i veckan. Förra helgen var det Elitserie-premiär, och laget har även spelat i Öresundsligan – men trots bra spel och två storsegrar har publiken uteblivit.

– Vi behöver ha mer publik. Det blir mycket roligare och bättre känsla. Vi har varit ett lag som har varit i topp flera år i rad, säger Stina Rix, lagkapten i Hylte/Halmstad volley.

Volleyboll är en stor sport internationellt, men lite mindre i Sverige. I vissa städer är sporten mer populär, Örkelljunga som är mindre än Halmstad drar mer publik än Hylte/Halmstad.

– Det är en besvikelse, men vi vill visa hur roligt det är med volleyboll. Så ta med familjen, eller unga vuxna en lördag eller söndag och kom och kolla! Det är en jättebra aktivitet, säger Martina Svensson, som är spiker i Hylte/Halmstad.

Hon tycker också att volleyboll får för lite utrymme i media, jämfört med andra stora sporter som till exempel fotboll och handboll.

Och det finns mycket som klubben kan göra för att dra mer publik och visa upp sig för Halmstadborna.

– Vi ska gå ut till arbetsplatser, högskolan och visa vad vi gör volleybollmässigt och för att få ihop livet, säger Martina Svensson.

Tony Westman är huvudtränare för Hylte/Halmstad, och han tror att bristen på publik beror på att volleybollen inte har samma tradition som exempelvis fotbollen.  

– Klubben behöver göra ett bättre jobb för att profilera laget och sporten, säger Tony Westman.

Vi måste nå ut till gemene man. Syns man inte finns man inte. Det måste göras mycket mer. 

Klubben har en dialog med kommunen, men önskar mer samarbete framöver.

– Vi vill att de ska vara med på tåget hela tiden, och inte bara när det är roligt, säger Tony Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".