Linn Birnbo på fredagens heat i EM i Stavanger 2017.
1 av 2
Linn Birnbo på fredagens heat i EM i Stavanger. Foto: Thomas Berggren.
Linn Birnbo står på stranden där hon brukar surfträna. Hon ler. Det är soligt och nästan ingen vind ute.
2 av 2
Linn Birnbo står på stranden vid Tjuvahålan där hon brukar surfträna. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio/Frida Grönholm.

Birnbo missade surf-finalen – ändå historiskt bra

0:45 min

"Gudrun." Så beskriver surfaren Linn Birnbo från Halmstad förhållandena under lördagens semifinalheat i Surf-EM. Det blev ingen finalplats, men hennes placering är ändå historiskt bra i svenska mått mätt.

Strax efter halv ett på lördagseftermiddagen klev Halmstadsurfaren Linn Birnbo upp ur vattnet efter semifinalen i EM i surfing i Stavanger i Norge.

– Jag kom trea i mitt heat vilket ledde till att jag är ute ur tävlingen, men kom sjua totalt sett på EM, säger hon till P4 Halland över telefon från bilen som ska ta henne från tävlingsstranden Bore Strand i Stavanger.

På fredagen gjorde hon succé genom att ytterst otippat ta sig till semifinalen.

För mig är det helt otroligt stort. Det är helt klart den största meriten för mig någonsin. Och för svensk surf är det också stort eftersom vi tidigare inte haft en tjej som placerat sig så bra på ett EM.

På lördagen skulle hon försöka ta sig till EM-final och mötte i semifinalen två tyskor och en italienska. De två bästa gick vidare till final. Linn Birnbo kom trea.

Hur känns det här?

– Besvikelsen när man åker ut sitter ju fortfarande kvar lite. Jag tror att hade du pratat med mig lite senare idag så hade jag nog mest varit otroligt glad, säger hon. 

Slog ut ärkerival på vägen mot semin

Hon tävlar i grenen surf ladies, vilket är en ren och klassisk surfbräda. På väg till EM-semin slog surfartjejen från Halmstad ut en av ärkerivalerna från Norge.

– Igår var jag väldigt glad över att ha gått vidare och slagit ut den norska tjejen som är min stora konkurrent igår, säger hon. Denna gång fick Norge ge vika, skrattar hon.

Hon säger att känslan under lördagen var lite skräckblandad förtjusning p.g.a. väderförhållandena i Stavangers vatten.

– Tänk dig Gudrun, säger Linn.

– Idag har Norge verkligen levererat vågor som vi definitivt inte ser hemma på västkusten. När vi skulle hoppa i inför mitt heat var det otroligt svåra förhållanden. Det var lite kämpigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".