En större sökinsats pågår i vattnet utanför Halmstad sedan någon hittat en ilandfluten flotte på Östra stranden. Foto: Johan Nilsson/TT och Sjöfartsverket
Foto: Johan Nilsson/TT och Sjöfartsverket
Halmstad

Inga fynd efter stor sökinsats till havs

2:34 min

En stor räddningsinsats arbetade under för- och eftermiddagen i vattnet utanför Halmstad sedan en övergiven dykflotte flutit i land på Östra stranden. Hittills har inga andra fynd gjorts.

Det var vid 11-tiden som polisen fick larm om en flotten som flutit upp på Östra stranden, söder om Halmstad. Polisen har varit där och sökt längs strandkanten men inte gjort några andra fynd.

– Vi kan inte verifiera att det har skett någon olycka, vi har tagit med oss flotten men vi har inga rapporter om någon person som är saknad, säger Jenny Widén, presstalesperson på polisen.

Flotten som flöt i land är uppblåsbar, runt 80 centimeter lång och av den typ som brukar användas vid fridykning.

– När man fridyker kopplar man fast sig i en sådan här flotte med en längre lina via en kabinhake, säger Birgitta Eckermark, flygräddningsledare, sjö- och flygräddningscentralen, JRCC. 

Fortfarande en gåta

En stor sökinsats drog vid lunchtid igång till havs med tre båtar från sjöräddningen, en lots och en räddningshelikopter som letade i vattnet utanför Halmstad.

Strax efter halv fyra avslutades sökningen på havsytan med båtar eftersom man inte gjort några ytterligare fynd. Insatsen fortsatte ytterligare några timmar från luften med helikopter men utan resultat. Varifrån flotten kan ha kommit är fortfarande en gåta.

– Vi har frågat runt bland dykklubbar och triathlonklubbar men det är ingen av dem som använder den här typen av flottar, säger Birgitta Eckermark. 

Kan flotten komma från något annat land?

– Det kan ju vara någon livflotte som har blåst av, den kan komma från Danmark också, vi vet inte, säger Birgitta Eckermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".