Grötmästaren Per Carlssom bränner av sin dessertgröt.
1 av 2
Grötmästaren Per Carlssom bränner av och karamelliserar sin dessertgröt. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio.
GrötVM-mästarna Ellinor Persson och Per Carlsson.
2 av 2
Grötmästarna Ellinor Persson och Per Carlsson firade i helgen sina VMsegrar. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio

Så kokas världsmästargröten

1:49 min

Förra veckan avgjordes VM i grötkokning i Skottland. Vinnaren i specialgrötklassen, Per Carlsson från Steninge, delar med sig av sitt recept.

Det var första gången svenskar vann VM i grötkokning, och det blev dubbelt upp. Ellinor Persson från Påarp tog hem vinsten i den traditionella klassen, och Per Carlsson i Steninge vann VM-bucklan i specialgrötklassen.

Vinnarreceptet – som är en slags dessertgröt – börjar med en havregröt, berättar han.

– Jag kokar den traditionella gröten på havrekross som blötläggs över natten, och sen en koktid på 20-25 minuter. Sen smaksätter jag det med lite salt. 

Därefter får gröten svalna innan Per blandar i hjortronlikör och vispad grädde som smaksättning.

– Ovanpå den har jag lagt ett lager med farinsocker som jag sedan har bränt av med en brännare så att det ska bli en karamelliserad hård yta. Ovanpå det har jag lagt lite hjortronsylt och vispad grädde som också är smaksatt med lite hjortronlikör.

Tanken med hjortronen var att ta med sig en "nordisk touch" till Skottland.

Nu gäller det att försvara titeln framöver, och Per kommer se till att öva på sina kunder. Smaken varierar beroende på hur länge du blötlägger, hur stark värme du kokar på, hur länge du kokar, när du lägger i salt och hur mycket salt du lägger i.

– Det viktigaste är att få fram en krämig gröt, och att få fram en nötsmak i havren. Det gör man med en lång koktid, någonstans mellan 20-25 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".