Barn som leker i sandlåda.
"Kalla det var det är, att det är politiker som käbblar," tycker förskolläraren Kicki Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Förskolläraren: Det är inte "dagisnivå" när politiker käbblar

2:58 min

Kicki Johansson är förskollärare och har reagerat på att det kallas "dagisnivå" när det käbblas inom politiken.

– Jag tycker det är ett nedvärderande av våra kompetenta och kloka barn i förskolan. Vi säger inte dagis längre, utan förskolan. Och man säger dagisnivå när man signalerar att något inte är bra, säger Kicki Johansson. 

Hon är kritisk till att det kallas för "dagisnivå"eller "sandlådefasoner" när det käbblas inom politiken.

– Man kallar det för vad det är! Vi säger inte politikernivå när våra barn bråkar. Kalla det för vad det är, att det är politiker som käbblar, säger hon.

Och hon tror att det finns en anledning till varför uttrycken "dagisnivå" och "sandlådefasoner" finns.

– Både barn och äldre i vårat samhälle ser man till viss del ner på. Man ser inte deras kompetenser och erfarenheter som lika viktiga som vuxengenerationen. 

Enligt Kicki Johansson är diskussionen i sandlådan och på förskolan annorlunda än den var förr.

Barnen följer med i samhället och har andra ord och begrepp idag. Men det finns ingen anledning att koppla det till politiker som bråkar. 

– I många år har vi haft en läroplan där språk och matematik och naturvetenskap och hela spektrat finns med. De små barnen, precis som de äldre barnen, har en annan bredd och vet så mycket mer än jag gjorde när jag var i den åldern

Kicki Johansson hoppas att politikerna blir bättre framöver.

– Det är i alla fall i sandlådan och på förskolan som framtidens politiker finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".