Hund i bil.
1 av 2
Ansvaret för att omhänderta djur flyttas från en myndighet till en annan. Foto: Leif R Jansson/TT
Madeleine Backman sitter i en nationell samordningsgrupp som jobbar med frågan.
2 av 2
Madeleine Backman sitter i en nationell samordningsgrupp som jobbar med frågan. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Omhändertagna djur stressar länsstyrelsen

1:43 min

Stressigt. Så beskriver länsstyrelsen uppdraget att ta över polisens tidigare uppgift att omhänderta djur.

Nästa sommar kommer länsstyrelsen ta över ansvaret från polisen att omhänderta djur, om allt går enligt planerna. Lagförslaget som är skickat på remiss har brett politiskt stöd och väntas börja gälla från och med juni 2018.

Men arbetet med att ta över är inte helt problemfritt. 

– Vi har börjat från början. Just nu sitter vi och funderar över hur pengarna som vi fått från regeringen ska fördelas på bästa sätt. Sedan funderar vi på om vi kommer få personal från polisen eller om vi kommer behöva nyanställa, säger Madeleine Beckman från länsstyrelsen i Halland och fortsätter:

– En annan sak vi måste veta är hur vi ska få ut uppgifter från polisen om farliga hundar. Det är inte så lätt att föra över uppgifter mellan myndigheter idag.

Det handlar bland annat om avlivning och omhändertagande av djur som är vanvårdade. Bakgrunden till förslaget är att polisen ska hinna göra annat.

Men Madeleine Beckman som sitter i en nationell samordningsgrupp och jobbar med detta tror inte att polisens arbete kommer att förändras radikalt.

– Polisen kommer fortfarande ha en del uppdrag. Vi måste ju ha handräckning, det är kanske få människor som lämnar ifrån sig djuren frivilligt, säger hon. 

Dessutom kommer länsstyrelsen precis som polisen att behöva anlita leverantörer som kan köra djuren och ha uppstallning. 

Madeleine Beckman säger att det finns en tidspress i arbetet med att ta över det uppdrag som i många år varit polisens uppgift.

– Det är ju så också att länsstyrelsen ska ju hantera valet nästa år, april och framåt måste ju många av våra resurser hantera det, när det gäller till exempel IT och andra saker.

Är du oroad över att ni inte kommer hinna reda ut hur arbetet kommer göras?

– Nej, bara lätt stressad, säger Madeleine Beckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".