Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fredrike, Rose-Marie, Magnus och kvällens kock Pia framme vid efterrätten. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
1 av 3
Fredrike, Rose-Marie, Magnus och kvällens kock Pia framme vid efterrätten. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Pia och Christina och en köttfärssås på gång. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
2 av 3
Pia och Christina och en köttfärssås på gång. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Fredrike och Rose-Marie tar ett tag med disken. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
3 av 3
Fredrike och Rose-Marie tar ett tag med disken. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Välkommen på middag – ett sätt att lära sig laga mat

4:25 min

Att få hjälp att laga mat och bjuda några bekanta, det är en nyckel till umgänge och rolig mathållning och grundtanken i Välkommen på middag för personer med en funktionsnedsättning.

Att äta tillsammans är både roligt, gott och socialt. Även människor som behöver lite extra stöd i vardagen har rätt till måltidsglädje och gemenskap.

Så står det i en broschyr för Välkommen på middag, en satsning som drivs av Hushållningssällskapet Väst och Hushållningssällskapet i Halland.

– Man ska träffas hemma hos varandra. En står för middagen och övriga tre är gäster. Och så går man runt så alla får vara kock, säger Christina Fagerholm, hemkunskapslärare i Laholm och handledare i projektet Välkommen på middag i Laholm.

Det är ungefär som Halv åtta hos mig, fast här blir alla vinnare.

Projektet riktar sig till personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Vi hälsade på när Pia Molin i Laholm var kock:

– Jag ska laga lasagne. Och till efterrätt blir det kladdkaka med vispgrädde och hallon! berättar hon.

Man lagar mat efter appen MatGlad, som Hushållningssällskapet tagit fram.

– Jag tror att matlagning, särskilt i den här målgruppen är lite bortglömt. Vitsen här är att man ska laga mat från grunden och få hjälp med den sociala kontakten, säger Christina Fagerholm.

Rose-Marie Johansson är idag en av gästerna hos Pia. Första gången med Välkommen på middag i Laholm var det hon som bjöd in.

– Jag lagade lax i limesås och havrefras med bär till efterrätt. Vi har haft jättekul!

– Jag tycker om att hjälpa till och när någon står bredvid och visar hur man gör. Jag tycker om att laga mat jättemycket, säger Rose-Marie glatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".