Charlotte Berglin
Charlotte Berglin från Kungsbacka tror att me too-uppropet kan leda till att det blir mindre skambelagt att prata om sexuella trakasserier. Foto: Privat.

"Det handlar om att skapa en diskussion"

3:14 min

Charlotte Berglin från Kungsbacka var en av de som delade hashtaggen #metoo som spred sig snabbt på sociala medier under måndagen.

Det var hollywoodskådespelaren Alyssa Milano som först uppmanade till att dela hashtaggen som på bara ett dygn har spridit sig över världen.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' (me too) som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet", skrev hon på Twitter.

Charlotte Berglin från Kungsbacka var en av många som valde att dela hashtaggen i sitt flöde.

– Jag känner först och främst att det är väldigt igenkännande, och jag känner att det där kan jag absolut skriva under på, säger hon.

Initativet är en reaktion på skandalen kring den amerikanska filmmogulen Harvey Weinstein, som av flera kvinnor anklagas för att under årtionden ha utsatt dem för sexuella trakasserier och våldtäkt. Något han dock nekar till.

– På samma gång som det är sorgligt att se, så är det fantastiskt att se hur många som faktiskt har reagerat och lagt upp det här som status, säger Charlotte Berglin.

Hon vill framför allt bryta den skammen och tystnaden som finns kring sexuella trakasserier, något hon själv fått uppleva.

– Mycket har varit ganska subtilt, man kan inte ta på det heller. Det är både kommentarer, fysiska saker.

Varför behöver vi en hashtag för att lyfta såna här ämnen?

– Jag tror att det handlar om att börja prata om det och skapa en diskussion. Det är som sagt mycket subtila grejer, så jag tror att det handlar om att hitta verktyg, stå upp och få syn på de här sakerna.

Är det ändå inte en risk att det är en fluga?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror det kan leda till jättemycket. Med tanke på att det är så mycket skam, tror jag att det kommer öppna upp för en massa nya saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista