Aliaa Kassem står inne i en radiostudio och ler mot kameran.
Aliaa Kassem är glad över att IS tvingats bort från Raqqa. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio.

IS har drivits bort från Raqqa: Äntligen kan staden bli säker

4:10 min

Terrororganisationen IS har tvingats bort från sin självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien. Aliaa Kassem kommer från Raqqa och hoppas kunna återvända till Syrien.

– Det är faktiskt jättebra, jag känner mig jätteglad. Äntligen kan Raqqa bli säkert och min familj kan komma tillbaka till Raqqa, säger Aliaa Kassem. 

Hon bor i Halmstad, men kommer från Raqqa, och har familj där. Att IS har tvingats bort från Raqqa ser hon som goda nyheter.

– Min bror kunde lämna Raqqa förra månaden med sin familj. Det var jättesvårt för honom, han har berättat mycket om IS och hur de ville att människor inte skulle gå ut. De hotar människor som vill gå ut, för de behöver människor i Raqqa. 

Hon berättar att staden är helt förstörd, och att det var tufft för hela familjen när hennes bror bodde där.

– När min bror bodde i Raqqa hade vi ingen kontakt med honom. Det finns inget internet, inga telefoner och inga mobiler – ingenting fungerade, säger hon och fortsätter: 

– Men sen när han kom ut kunde han skicka meddelanden. Det är ganska bra, inte jättebra, men vi vet att han lever. 

Vågar du hoppas på en bättre framtid och ett helt Syrien? 

– Ja, självklart! Direkt när jag hörde det på nyheterna började jag tänka att Raqqa kanske blir som det var förut. Människor kan komma tillbaka och börja bygga igen. Det ska bli härligt! 

Det har varit svårt, den här tiden. Barnen har ingen skola, det finns ingenting. Det finns inget sjukhus, ingen medicin eller mat. De kan inte äta. 

Och Aliaa Kassem har börjat tänka på att någon gång i framtiden åka tillbaka till Syrien och Raqqa.

– Ja, direkt började jag tänka! Kanske jag kan åka dit och hjälpa människor, hjälpa min familj att bygga upp en normal stad igen – innan detta dumma kriget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista